Oct 282015
 
Älä ota selfietä näissä tilanteissa

Selfie-kuvien ottamista kannattaa joskus pelätä, vaikkei olisikaan selfiefoobikko.

Suurimmalle osalle ihmisistä puhelimet ovat osa arkipäiväistä elämää. Puhelimilla otetaan kuvia, selataan nettiä ja vastataan puheluihin. Toisinaan puhelin voi mennä myös hajalle tai kadota. Eri ihmiset reagoivat asioihin eri tavoin, mutta kuten monet muutkin elämän osa-alueet, voivat myös puhelimet aiheuttaa joillekin ahdistusta. Pelottavatko esimerkiksi puhelinmyyjät tai aiheuttavatko selfie-kuvat pelkoa? Tarkista alta, mistä mahdollisesta puhelimeen liittyvästä fobiasta itse kärsit.

 

1. Nomofobia

Pelkäätkö puhelimesi hävittämistä? Saatat hyvin olla nomofoobikko. Nomofobiasta kärsivä kokee voimakasta ahdistusta ja reagoi paniikinomaisesti, kun puhelinta ei ole saatavilla. Fobialle tunnusomaisia ovat pelko heikosta kentästä ja puhelimen virran loppumisesta. Nomofoobikko miettii usein myös ”entä jos” –kysymyksiä siitä mitä tehdä, jos puhelin katoaa.

 

2. Drosmartoifobia

Istutko vessassa älypuhelin kädessä? IT Worldin listaama drosmartoifobia liittyy pelkoon älypuhelimen putoamisesta vessanpönttöön. Jos vessanpöntön sijaan pelkäät älypuhelimen poimimista ulosteesta, olet luultavasti drosmarturfoobikko.

 

3. Selfiefobia

Selfie-kuvien ottaminen ei varmasti ole kaikkien mieleen ja kuvia paniikinomaisesti pelkääville löytyy myös oma nimityksensä – selfiefoobikko. Henkilöstä riippuen fobia saattaa lähinnä olla ärsyyntymistä selfie-kuvilla harrastettavaan huomionkeruuseen tai mahdollisesti ahdistusta kuvissa poseeraamista kohtaan.

 

4. Kyberfobia

Jos tietokoneella istuminen, netin selaaminen tai muu tietotekniikkaan liittyvä ahdistaa saatat olla kyberfoobikko. Fobian seurauksena saatat kokea ahdistusta tietotekniikan kanssa toimimista kohtaan tai äärimmäisissä tapauksissa pelätä esimerkiksi tekoälyn maailmanvalloitusta. Terminaattori-elokuvia ei suositella.

 

5. Telephonofobia

”Hei! Yrityksestä X hyvää päivää! Meillä on nyt erikoistarjous, jossa voit saada lehden Y tarjoushintaan…”

Pelottavatko tuntemattomista numeroista tulevat puhelut? Telephonofobiasta kärsivillä pelkkä puhelimen soiminen saattaa aiheuttaa ahdistusta, minkä lisäksi varsinainen puhelimessa puhuminen on tuskaista.

 

Viisi erikoista matkapuhelimiin liittyvää fobiaa, joista et ole koskaan kuullut
Lähde: Mobiili.fi