Dec 262008
 

Uusivuosi on Venäjällä joulua suurempi ja tärkeämpi juhla. Venäläistä uuttavuotta vietetään samaan aikaan kuin Suomessakin, 31. joulukuuta. Joulua vietetään juliaanisen kalenterin mukaan 7. tammikuuta. Juhlia rakastavat venäläiset viettävät myös ‘Vanhaa’ uuttavuotta, joka on juliaanisen kalenterin mukaan 14. tammikuuta. Vanhaa uuttavuotta juhlitaan hillitysti, mutta varsinainen venäläinen uusivuosi on loistokas juhla.
Venäjällä vietetään uuttavuotta usein perheen ja ystävien kanssa kotona. Jopa kymmenen perhettä tai suuri joukko ystäviä yhdessä voi olla tyypillinen juhlaseurue. Juhlissa syödään läpi yön, tanssitaan ja pidetään hauskaa, nostellaan paljon maljoja sekä ammutaan raketteja kuten Suomessakin.
Uutenavuotena syödään hyvin. Ruoka on usein perinteistä venäläistä ruokaa, jota on paljon enemmän kuin tavallisesti. Laatuun satsataan. Pääruoka voi olla lihaa, kanaa tai kalaa. Vieraat halutaan yllättää vuosittain jollakin uudella ruokalajilla. Juhlanviettokodit vaihtuvat usein vuosittain.
Uuttavuotta vietetään nykyään myös ravintolassa tai yhä useammin matkalla ulkomailla. Minä en kyllä lähtisi Venäjältä mihinkään uutenavuotena. En ole ollut koskaan uutenavuotena Venäjällä mutta tahtoisin kyllä tuon erityisen uudenvuoden tunnelman joskus kokea. Uudenvuoden konserteissa esiintyvät Venäjän rakastetuimmat artistit. Ohjelmat ovat värikkäitä, mielikuvituksellisia, kauniita ja hauskoja. Kiehtovaa erotiikkaakaan ei ole unohdettu.

Tahtoisin olla Venäjällä paikan päällä katselemassa ja kuuntelemassa laadukasta ohjelmaa, jonka veroista ei muualla näe. Mediamaailmassa onneksi kaikki on mahdollista. Venäjän TV-kanavat lähettävät erityistä uudenvuoden ohjelmaa läpi yön. Seurasin vielä pari vuotta sitten vuosittain Venäjän päätelevisiokanavien (ORT ja NTV) uudenvuoden lähetykset televisiosta omassa olohuoneessani Suomessa. Nykyään katson loistokkaat uudenvuoden ohjelmat venäläisiltä nettikanavilta. Television katselu on suosittua uutenavuotena myös Venäjällä, ja mediat tarjoavat korkealuokkaista laatuviihdettä.

Uutenavuotena Pakkasukko, suomalaista joulupukkia vastaava venäläinen satuhahmo, jakaa lahjat lapsille. Pakkasukko kulkee yleensä sinisissä, harmaissa tai kullanvärisissä ja joskus punaisissakin vaatteissa, jotka on koristeltu lumihiutalein. Apurina hänellä on kauniisti puettu lapsenlapsensa Snegurotška, suomeksi ‘Lumityttö’ tai ‘Hiutaletyttö’. Voi kunpa Pakkasukko Lumineitoineen vierailisi minunkin luonani.