Aug 112017
 
Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6 ovat ensimmäiset uudet Nokia-älypuhelimet myynnissä.

Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6 ovat ensimmäiset uudet Nokia-älypuhelimet myynnissä.

Nokia-puhelimia myy ja markkinoi nykyisin suomalainen HMD Global, jolle Nokia on tavaramerkkinsä lisensoinut. Kolmas tärkeä osapuoli kokonaisuudessa on FIH Mobile, maailman suurimman elektroniikkavalmistajan Foxconnin tytäryhtiö, joka toimii HMD:n kanssa solmitulla sopimuksella Nokia-puhelinten tuotekehittäjänä, valmistuksesta huolehtivana kokoonpanijana sekä jakelijana.

FIH Mobile julkaisi tänään alkuvuoden osavuosikatsauksensa, joka on nyt poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä uusien Nokia-puhelinten esiinmarssi käynnistyi alkuvuonna.

1. Tulos painuksissa liikevaihdon lähes tuplaantuessa – Nokia-puhelimista niukka kate

FIH Mobilella on paljon muutakin liiketoimintaa kuin HMD Global ja Nokia -yhteistyö eikä se raportoi erikseen sen myyntiä tai tulosta. FIH Mobilen luvuissa alkanut yhteistyö näkyy kuitenkin merkittävänä liikevaihdon kasvuna, mutta samalla tulosta on ollut vaikea tehdä.

FIH Mobilen tammi-kesäkuun liikevaihto kasvoi 2,31 miljardista dollarista 4,37 miljardiin dollariin. Bruttokate kuitenkin laski 134 miljoonasta 113,5 miljoonaan. Bruttokate kuvaa tulosta, joka jää jäljelle tuotteiden valmistus- ja toimituskulujen jälkeen.

FIH:n Euroopan raportointisegmentin liikevaihto kasvoi 96 miljoonasta 471 miljoonaan. Syyksi kerrotaan erityisesti Nokia-perus- ja älypuhelinten toimitukset. Myös kokonaisuutena selvästi merkittävimmän Aasian alueen liikevaihtoa kasvattivat Nokia-puhelintoimitukset.

Tulosnumeroidensa kommenteissa FIH Mobile toteaa, kuinka markkinoille tuotaessa uusien Nokia-puhelinten hintojen pitää olla aggressiiviset ja tarjota vähintään tai mieluusti enemmän teknisesti ja laadussa kuin samanhintaisten kilpailijoiden, jotta ne houkuttelisivat asiakkaita. ”Tämä nostaa vääjäämättä puhelinten materiaalikustannuksia ja syö bruttokatetta. Nämä aiheuttivat huikean paineen ryhmän (=FIH) HMD:lle myymien puhelinten myyntihintaan ja bruttomarginaaliin”, kuvaillaan tulostiedotteessa.

Lisäksi Nokia-puhelimiin panostaminen on vaatinut kulujen kasvattamista myös tuotekehityksessä sekä myynnissä ja hallinnossa.

Ongelma FIH:lle ainakin toistaiseksi on myös Nokia-puhelinmyynnin pieni skaala. Ennen odotettuihin tuleviin suurempiin myyntimääriin pääsemistä komponenteista joudutaan maksamaan liikaa. ”Odotetaan, että vuoden kolmannesta neljänneksestä tulee erittäin vaikea ja huono ajanjakso”, tältä osin todetaan tulostiedotteessa. Uusien Nokia-älypuhelinten toimitukset ovat päässeet kunnolla vauhtiin vasta hiljattain, joten nämä alkukankeudet piinaavat juuri kuluvaa neljännestä.

Näyttää siltä, että HMD on tehnyt omalta kannaltaan hyvän diilin Nokia-puhelinten valmistuksesta ja jakelusta. FIH Mobilelle tämä tarkoittaa vain niukkaa katetta. Osittain tämä näyttää tulleen FIH:lle yllätyksenä – sehän joutui antamaan jo huhtikuussa tulosvaroituksen HMD-Nokia-diilin aiheuttamien kulujen takia.

2. Ei kommenttia Nokia-puhelinten toimitusongelmista

Ympäri maailman, mukaan lukien Suomessa, on uusien Nokia-älypuhelinten Nokia 3:n, Nokia 5:n ja Nokia 6:n myyntiintulon ja toimitusten nähty myös viivästyvän odotetusta tai jo ilmoitetusta. FIH ei kuitenkaan tulostiedotteessaan ota millään tavalla kantaa näihin toimitusongelmiin.

3. Valopilkkuina 3310 ja Nokia 6:n Kiinan myynti

Nokia 3310.

Nokia 3310.

Kovin yksityiskohtaisesti FIH Mobile ei muutenkaan kommentoi Nokia-puhelinten myynnin aloitusta ja sen onnistumista kokonaisuutena odotuksiin nähden.

Nokia 3310:n osalta todetaan ”yhden peruspuhelinmalleista nopeasti kasvaneen kulttisymboliksi ja keränneen paljon huomiota ja kiinnostusta monilta analyytikoilta, bloggaajilta sekä mikä tärkeintä kuluttajilta”. Yleisesti peruspuhelinten markkinan todetaan olevan hitaassa laskussa, mutta innovatiivisella designilla ja merkityksellisillä ominaisuuksilla menestyksen voivan vielä olla mahdollista.

Lisäksi FIH Mobile kommentoi jo tammikuussa Kiinassa myyntiin tuotua Nokia 6 -puhelinta. ”Tarjontaa oli saatavilla 2017 kiinalaisen uudenvuoden  myyntisesonkiin ja kuluttajakysyntä ylitti nopeasti ryhmän (=FIH) odotukset”, todetaan ensimmäisen uuden Nokia-älypuhelimen myynnin käynnistymisestä.

4. Uusia Nokia-tuotteita tulossa

Kovin suuri yllätys ei ole, että uusia Nokia-tuotteita on tulossa. ”Ryhmä (=FIH) odottaa tulevaisuuden uusia tuotteita (sekä älypuhelimia että peruspuhelimia) julkistettavaksi ja saataville vuoden 2017 toisella puoliskolla”, toteaa FIH Mobile.

HMD Global järjestää ensi viikon keskiviikkona 16. elokuuta Lontoossa tilaisuuden, jossa odotetaan ainakin ensimmäisen uuden huippuluokan Nokia-älypuhelimen Nokia 8:n julkistusta. Tähän asti Nokia-puhelimista kallein on Suomessa 249 eurolla myytävä Nokia 6, kun Nokia 8:n hinnaksi odotetaan tulevan noin 600 euroa.

Lisäksi ensi viikolla saatetaan julkistaa myös toistaiseksi edullisin uusi Nokia-älypuhelin, ehkä noin 100 euron Nokia 2, sekä 3G-verkkoja tukeva versio 3310:stä.

Uusien Nokia-puhelinten valmistaja julkaisi alkuvuoden tuloksensa – neljä huomiota numeroiden takaa
Lähde: Mobiili.fi