Feb 092018
 

Uber-logo taustalla.Uber on sopinut Googlen sisaryhtiönä nykyisin Alphabet-emoyhtiön alla toimivan Waymon kanssa oikeusjutun, joka liittyi Googlen robottiautoprojektissa työskennelleen Anthony Levandowskin toimiin ja Googlelta mahdollisesti Uberille viemiin yrityssalaisuuksiin.

Asian käsittely oli jo edennyt oikeusistuntoihin asti, mutta oikeus ei lopulta jutussa tule nyt päätöstä antamaan Uberin ja Waymon sovittua kiistansa.

Bloomberg kertoo Uberin maksavan Waymolle korvauksena 0,34 prosenttia osakekannastaan. Potin arvo on noin 245 miljoonaa dollaria. Googlen riskisijoitusyhtiö, entinen Google Ventures, nykyisin nimeltään GV, on jo entuudestaan merkittävä omistaja Uberissa sijoitettuaan siihen varhaisessa vaiheessa.

Oikeusjuttu Waymon kanssa yrityssalaisuuksiin liittyen oli vain yksi merkittävistä tapahtumista Uberin ympärillä viime aikoina. Lopulta useat skandaalit johtivat viime vuonna yhtiössä alusta asti mukana olleen toimitusjohtajan Travis Kalanickin eroon. Sittemmin alkuvuodesta Uberin omistuksessa tapahtui merkittävä muutos, kun SoftBank kumppaneineen hankki yhtiöstä 17,5 prosentin osuuden ostamalla pääosin osakkeita yhtiön perustajilta ja varhaisen vaiheen sijoittajilta.

Waymo väitti Googlen robottiautoprojektin johtotehtävissä aiemmin työskennelleen Anthony Levandowskin vieneen Googlelta mukanaan 14 000 asiakirjaa Uberille. Levandowskin ja Uberin on epäilty myös toimineen asiassa yhteisymmärryksessä, vaikkei näille väitteille mitään varsinaista näyttöä olekaan löytynyt.

Waymon itseajavaksi robottiautoksi muunnettu Chryslerin tila-auto.

Waymon itseajavaksi robottiautoksi muunnettu Chryslerin tila-auto.

Uber osti Levandowskin perustaman itseajavia robottirekkoja kehittäneen Otton 680 miljoonan dollarin osakepotilla. Sittemmin Uber on antanut Levandowskille potkut oikeusjutun lähdettyä liikkeelle ja Levandowskin vedottua oikeuteen olla todistamatta itseään vastaan.

”Ystävillemme Alphabetillä: olemme kumppaneita, olette merkittävä sijoittaja Uberissa, ja me jaamme syvän uskon siihen, että teknologia voi muuttaa ihmisten elämää parempaan. Tietenkin, me olemme myös kilpailijoita. Ja vaikka emme ole samaa mieltä kaikesta jatkossa, olemme yhtä mieltä siitä, että Uberin Otto-yritysosto olisi pitänyt hoitaa eri tavalla”, totesi Uberin nykyinen toimitusjohtaja Dara Khosrowshahi kirjeessä tänään.

Waymon edustaja vahvisti myös yhtiön ”päässeen Uberin kanssa sopimukseen, jonka se uskoo suojaavan Waymon aineettomia oikeuksia nyt ja tulevaisuudessa”.

Uber sopi oikeusjutun Googlen robottiautoyhtiö Waymon kanssa – antaa 245 miljoonalla dollarilla osakkeita
Lähde: Mobiili.fi