Dec 232018
 
Brawl Stars.

Brawl Stars.

Suomalainen Supercell julkaisi 12. joulukuuta laajasti ympäri maailmaa uuden pelinsä, vasta historiansa viidennen mobiilipelinsä Brawl Starsin.

Supercell oli testannut Brawl Starsia jo vuoden 2017 kesästä lähtien valituilla markkinoilla Applen iPhone- ja iPad-laitteilla. Suomessa Brawl Stars tuli näillä ladattavaksi tammikuussa 2018 ja lisäksi kesäkuussa myös Androidilla muiden testimarkkinoiden ohella.

Pitkään hiottu Brawl Stars saikin lupaavan alun noustessaan nopeasti sovelluskauppojen latauslistojen kärkipaikoille, mutta sovellusanalytiikkaan erikoistuneen Sensor Tower -tutkimusyhtiön mukaan pelin tuotot kalpenevat selvästi Supercellin edellisen pelijulkaisun Clash Royalen rinnalla.

Sensor Towerin mukaan pelaajat käyttivät Brawl Starsissa 10 miljoonaa dollaria ensimmäisen seitsemän päivän aikana. Kyse on bruttomyynnistä, josta sovelluskaupat ottavat oman osansa ennen tilitystä Supercellille. Tästä summasta kolme miljoonaa kertyi Yhdysvalloista ja 1,6 miljoonaa Japanista. 10 miljoonaa avausviikkona kuulostaa ihan hyvältä, kunnes sitä verrataan Supercellin edellisen pelin Clash Royalen samassa ajassa saavuttamaan 38 miljoonaan dollariin.

Brawl Stars on maksuton ladata ja pelata mutta sisältää pelin sisäisiä ostoja, joilla voi vauhdittaa oman pelin sujumista. Sensor Towerin mukaan Brawl Stars sai viikon aikana laajemmasta julkaisustaan 15 miljoonaa uutta pelaajaa. Tässäkin suhteessa se jää vain noin puoleen Clash Roaylen latauksiin verrattuna.

Hieman Brawl Starsin osalta tilannetta kirkastaa se, ettei peliä ole vielä julkaistu Kiinassa. Julkaisu aikanaan siellä tuonee pelin lukuihin vielä uutta lisävauhtia. Aiemman Clash Roaylen osalta Kiina toi aloitusviikon latauksista puolet ja myynnistä neljäsosan.

”Supercellin ainoa suhteellisen tuore julkaisu verrokiksi on Clash Royale, joka tuotti vähän vähemmän kuin neljä kertaa enemmän kuin mitä Brawl Stars Yhdysvalloissa sen ensimmäisenä viikkona maaliskuussa 2016”, kommentoi Sensor Towerin perustaja Alex Malafeev VentureBeat-julkaisulle. ”On tärkeää muistaa, että se ratsasti edelleen uskomattoman suositun Clash of Clansin vanavedessä, joten sillä oli suuri olemassa oleva yleisö johon se pystyi vetoamaan johtaen megalanseeraukseen. Brawl Starsilla ei ole siteitä olemassa olevaan sarjaan tai brändivetovoimaa muuten kuin Supercellin nimi, joka selvästi kantaa kuitenkin pitkälle mobiilipelaajien joukossa kuten lanseeraus osoittaa.”

Supercellille Brawl Starsin merkitys on suuri. Viime vuonna sekä Supercellin liikevaihto että tulos laskivat vanhojen pelien tuottojen jo hieman hiipuessa. Supercell tunnetaan peliensä erittäin pitkäikäisestä luonteesta, mutta pikku hiljaa aika on alkanut painaa Supercellin vanhoja pelejä – ja samalla pelaajien huomiota ovat vieneet esimerkiksi suurta suosiota saavuttaneet Fortnite ja PUBG.

Supercellin aiemmat neljä mobiilipeliä – Clash of Clans, Hay Day, Boom Beach sekä viimeisimpänä vuonna 2016 julkaistu Clash Royale ovat tuottaneet yhteenlaskettuna miljardeja euroja Supercellille. Supercell tunnetaan tiukasta linjastaan pelien julkaisuun. Ainoastaan tarpeeksi hyvät ja riittävällä tavalla tuottavat pelit julkaistaan laajasti. Linja on pitänyt, vaikka Supercellin pääomistaja on vaihtunut jo kahdesti perustajien ja sijoittajien myytyä yhtiön enemmistön ensin japanilaiselle SoftBankille ja tämän kaupattua sen sitten kiinalaiselle Tencentille.

Brawl Starsissa kamppaillaan kolme vastaan kolme -pelissä.

Brawl Starsissa kamppaillaan kolme vastaan kolme -pelissä.

Brawl Starsia voi pelata yksinkin, mutta pääasiassa se on tarkoitettu moninpeliksi. Pelissä kaksi kolmen pelaajan joukkuetta kisailee toisiaan vastaan vastustajia ampumalla ja mätkimällä sekä tehtäviä suorittamalla.

Brawl Starsissa voi valita eri hahmoista, joilla on omat erikoisosaamisensa, ja kolikoita ja muuta tavaraa keräämällä voi hahmoaan myös parantaa pelin edetessä. Pelimuotoja on viisi. Bountyssa kerätään mahdollisimman paljon jalokiviä, Smash & Grabissä joukkueen täytyy kerätä kymmenen jalokiveä ja onnistua pitämään ne itsellään, Heistissa yritetään ryöstää vastustajan säilö ja puolustaa samalla omaa. Neljäs pelimuoto on Showdown, perinteinen ”deathmatch”, jossa ei jahdata jalokiviä, vaan yritetään vain nitistää vastustajan joukkue jatkuvasti kutistuvalla areenalla. Lisäksi mukana on Brawl Ball, jossa tavoitellaan kahta osumaa ennen omaa pamahtamista.

Brawl Stars on ladattavissa Google Play -sovelluskaupasta Android-laitteille ja App Storesta Apple-laitteille.

Tutkimusyhtiö: Brawl Stars -uutuuspelin ensimmäisen viikon menestys ei yltänyt lähellekään Supercellin edellisen julkaisun tasoa – keräsi 10 miljoonan dollarin bruttomyynnin
Lähde: Mobiili.fi