May 272017
 
Samsung Galaxy S8 ja S8+.

Samsung Galaxy S8 ja S8+.

Kun Samsung maaliskuun lopulla esitteli Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -huippumallinsa, nousi esille, että kyseiset laitteet ovat maailman ensimmäisiä Bluetooth 5 -yhteyttä tukevia puhelimia. Bluetooth 5 -määrittely valmistui viime vuoden puolella, joten odotettavissa olikin, että sitä alkaisi laitteissa näkyä tänä vuonna. Karu totuus kuitenkin on, ettei Galaxy S8 -mallien Bluetooth 5:llä käytännössä tee tässä vaiheessa vielä yhtään mitään. Bluetooth 5 ei muutenkaan välttämättä ole sellainen läpimurto, kuin joissain yhteyksissä on saatettu maalailla.

Android Authorityn Gary Sims alkoi syynätä Bluetooth 5:n käytännön potentiaalia erillisillä testipiireillä. Vastaan tuli mielenkiintoisia seikkoja. Bluetooth 5:n on hehkutettu tarjoavan kaksinkertaisia nopeuksia ja nelinkertaisia kantomatkoja aiempiin versoihin nähden. Käytännössä kyseessä on joko–tai -tyyppinen tilanne. Nopeus voi olla maksimissaan kaksi megabittiä sekunnissa, mutta vain lyhyen kantaman sisällä. Hehkutettu nelinkertainen kantama puolestaan saadaan Bluetooth 5:n sisältämällä CODED-yhteydellä, mutta tällöin nopeus putoaa merkittävästi, vain reiluun sataan kilobittiin sekunnissa.

Kun Gary Sims ryhtyi testaamaan Bluetooth 5:n mahdollisuuksia kahden Galaxy S8 -puhelimen välillä, meni homma vaikeammaksi. Hänen tarkoituksenaan oli nopeasti luoda sovellus, jolla siirtonopeuksia voisi testata, mutta siihen ei löytynyt mahdollisuuksia sen enempää Samsungin kuin Androidinkaan sovellustyökaluista. Bluetooth 5 -mahdollisuuksia ei vain ollut listattuna missään.

Bluetooth-standardia ylläpitävän Bluetooth SIG:n sivuilta löytyi Galaxy S8:n serfitikaatti, jossa listattiin sen sisältämät palaset Bluetooth 5:stä. Esimerkiksi mainitut kahden megabitin siirtonopeus tai nelinkertaisen kantaman mahdollistava CODED eivät ole pakollisia Bluetooth 5 -luokitusta varten. Samsung Galaxy S8:n rautapuoli sentään tukee suuria siirtonopeuksia, mutta ei CODED-yhteyttä, eli aiempaa pidempiä kantomatkoja.

Edelleen epäselvää Simsille oli, miten Bluetooth 5:n saa Galaxy S8 -puhelimissa valjastettua käyttöön. Googlelta vastattiin, että nykyinen Android Nougat ei sisällä tukea Bluetooth 5:lle, mutta tulevassa Android O:ssa on tuki. Niinpä, vaikka rautapuoli Galaxy S8:ssa tukeekin Bluetooth 5:tä, ainakin osittain, tulee ohjelmiston natiivituki sille vasta Android O -päivityksen myötä.

Samsungin puolelta Sims ei ole saanut vastauksia kysymyksiinsä. Vaikkei Android Nougat natiivisti tue Bluetooth 5:tä, on mahdollista, että Samsung on ohjelmistoonsa sisällyttänyt tuen. Siitä ei kuitenkaan löydy mitään mainintaa Samsungin sovelluskehittäjille suuntaamista ohjesivuista tai kehitystyökaluista, joten tässä vaiheessa Bluetooth 5 -yhteyttä ei Galaxy S8 -puhelimilla voi käyttää.

Samsung Galaxy S8 sisältää rautatasolla tuen joillekin Bluetooth 5:n ominaisuuksista, ja on nimellisesti Bluetooth 5 -yhteensopiva, mutta tiettävästi laitteen ohjelmisto ei uusinta Bluetoothia tue. Androidille on tulossa natiivituki uudelle Bluetoothille Android O:n myötä, mutta Andoid O:ta ei vielä ole virallisesti julkaistu. Mikäli Google ja Samsung noudattelevat Android Nougatista tuttua julkaisuaikataulua, saapuu Bluetooth 5:n ohjelmistotuki Galaxy S8 -laitteille vasta vuoden 2018 alkupuolella.

Tällainen on karu totuus Samsung Galaxy S8:n Bluetooth 5:stä
Lähde: Mobiili.fi