Apr 062010
 


Sima on paras vappujuoma. Itsetehty sima on aitoa ja oikeaa. Olen joskus ostanut simaa valmiina kaupasta, mutta kaupan sima ei koskaan ole ollut yhtä hyvää kuin omatekoinen sima.

Muistan lapsuuden vaput, jolloin äitini teki perheellemme simaa. Vappujuhlaa ei olisi ollut olemassakaan ilman äidin omatekoista simaa.

Simareseptit eroavat hiukan toisistaan, mutta siman ainekset ovat perustaltaan kuitenkin samat, jos sinulle maistuu suomalainen perinteinen sima. Vappusiman reseptissä ovat tutut ainekset: vesi, sitruuna, sokeri, fariinisokeri, tuorehiiva ja rusinat. Tumma sima syntyy käyttämällä sokerina vain fariinisokeria.

Siman pullotus oli lapsena hauskaa vappupuuhaa. Valitettavasti joskus kävi niin, että joku simapullo pääsi käymään liikaa ja räjähti. Se oli pelottavaa ja vaarallista. Simapulloja kannattaa varoa. Lapset saattavat piilottaa simapullon vaikka lelulaatikkoonsa tai johonkin kaappiin, jossa simapullo räjähtää ja voi aiheuttaa pahaa jälkeä.

Siman voi kypsyttää joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Jääkaapissa siman käyminen kestää muutaman päivän tai viikon. Huoneenlämmössä siman valmistuminen vie aikaa pari päivää. Kun rusinat nousevat pintaan, sima on valmista. Siman säilyttäminen viileässä on tärkeää. Valmis sima on hyvä juoda viikon kuluessa.

Simapullot voivat olla muovipulloja tai lasipulloja, kunhan ne ovat puhtaita. Simapullon korkkia ei saa sulkea liian tiiviisti. Jos simapullo on suljettu liian tiiviisti, se saattaa räjähtää. Siman pullotus on monen mielestä helppoa, jos käytössä ovat kierrekorkkiset pullot. Kumikorkki voi lentää paineen kasvaessa pois. Siksi kumikorkin ja pullonkaulan väliin kannattaa työntää tulitikku tai vastaava.

Pirkka – Resepti –nettisivustolta löytyy helppo perinteinen simaresepti.

Siman mausteiksi käyvät myös esimerkiksi appelsiini, mansikka tai raparperi. Jotkut käyttävät siman valmistuksessa hunajaa. Perinteinen vappusima on kuitenkin valmistettu sokerista ja sitruunasta. Simaa voi toki valmistaa monella reseptillä muulloinkin kuin vappuna.