Jan 042011
 

Runebergintorttu on herkullinen leivos ja perinteinen J.L. Runebergin päivän, 5. helmikuuta, juhlaleivonnainen.

Minulle runebergintorttu oli suosikkileivos jo lapsuusvuosina. Eilen näin ensimmäiset runebergintortut kaupassa. Runebergintorttuja leivotaan ja ostetaan paljon jo ennen Runebergin päivää, koska moni herkuttelija on ihastunut torttujen makuun ja leipoo niitä arkenakin.

Runebergintorttuja löytyy elintarvikekaupoista eri leipomojen valmistamana. Yksi suosikkini on Vaasan vähälaktoosinen Runebergintorttu sekä leivosrasiassa että irtoleivoksena.

Kaikkein parhaat runebergintortut ovat tietysti itse leivottuja. Runebergintortun reseptissä on tavallisesti mausteina mantelit, rommi tai punssi sekä kardemumma tai kaneli. Leivoksen päällä on tavallisesti vadelmahilloa ja sokerikuorrute. Alkoholittomat runebergintortut ovat myös suosittuja.

Tässä laatulinkit sivustoille, joista löytyy parhaat runebergintortun reseptit:

Marttaliiton ruokanurkasta löytyy runebergintorttujen reseptit, joista yhdessä käytetään piimää, kermaa, pikkuleipämurskaa, karvasmanteliöljyä ja kuorrutuksessa tomusokeria ja sitruunamehua.

Yhteishyvän Runebergin tortun reseptissä käytetään runsaasti piparkakunmuruja. Voit kostuttaa kakun punssilla tai rommiaromilla mutta voit käyttää myös kermaa, maitoa tai omenamehua.

Kotilieden Runebergin torttu -reseptissä ei ole alkoholia. Vadelmahillon sijaan voi käyttää omenahilloa.

Perhekerhon torttureseptissä on erikoisuutena mantelilikööri.

Soppakauhan reseptissä käytetään punssia tai vahvaa vadelmamehua. Margariinin voi korvata halutessaan kermaviilillä.

Leipominen on hauskaa. On monta tapaa leipoa parhaat runebergintortut. Makuasioista ei kannata kiistellä. Itse kokeilen rohkeasti eri reseptejä ja makuja.