Nov 022018
 

Uusien älypuhelinmallien akunkestossa ei ole tapahtunut parannusta, ennemminkin päinvastoin, arvioi The Washington Post testiraportissaan.

Vaikka Apple esimerkiksi lupaa uuden iPhone XS -älypuhelimensa tarjoavan 30 minuuttia enemmän käyttöaikaa täydellä latauksella kuin sen edeltäjä iPhone X ei näin todellisuudessa ole – ainakaan kaikilla käyttötavoilla ja kaikissa testeissä.

Washington Postin testissä iPhone XS:stä loppui akku 21 minuuttia aiemmin kuin iPhone X:stä. Googlen Pixel 3 -puhelin puolestaan esimerkiksi simahti lähes puolitoista tuntia aiemmin verrattuna edeltäjäänsä Pixel 2:een.

Washington Post testasi laitteiden akunkestoa pyörittämällä niissä nettiselailua samaksi mitatulla näytön kirkkaudella ja yhteydessä Wi-Fi-verkkoon.

Käytetty testitapa rasittaa erityisesti tarkalla ja kookkaalla OLED-näytöllä varustettuja laitteita, koska verkkosivuista monet ovat laajasti väriltään valkoisia. OLED-näytöillä virransäästön kannalta tehokkainta on sen sijaan näyttää mustia pikseleitä, jotka eivät aiheuta virrankulutusta. Siksi mittaamalla akunkestoa esimerkiksi sovelluksilla, jotka on ainakin osittain optimoitu OLED-näytöille tummalla teemalla, tulokset olisivat voineet olla hyvin erilaisia.

Hyvin Washington Postin testissä pärjäsi tosin myös Samsungin OLED-näyttöinen Galaxy Note9, ennen kaikkea kookkaan 4 000 milliampeeritunnin akkunsa ansiosta. Pisimmän akkukeston 13 testatusta puhelimesta tarjosi Applen hieman iPhone XS -malleja edullisempi iPhone XR, joka ylsi 12 tunnin 25 minuutin akkukestoon nettiselailutestissä. iPhone XR:ssä on LCD-näyttö, jonka tarkkuus ei myöskään ole korkeimmasta päästä, mikä loi sille hyvät edellytykset testissä.

Yleisesti ottaen akunkesto on edelleen rajoittava tekijä älypuhelimissa.

”Akut parantuvat erittäin hidasta vauhtia, noin 5 prosentilla vuodessa”, kommentoi akkujen optimointiin erikoistuneen Qnovo-yrityksen toimitusjohtaja Nadim Maluf. ”Mutta puhelimen virrankulutus kasvaa nopeammin kuin 5 prosenttia.”

Suurta muutosta tilanteeseen ei ole näköpiirissä – ainakaan aivan lähitulevaisuudessa. Toistaiseksi akkukapasiteetit jatkavat kasvuaan pikku hiljaa, ja samalla älypuhelinvalmistajat joutuvat yhä tekemään kaikkensa akunkeston pidentämiseksi. Myös käyttäjät voivat helposti pidentää akunkestoa tarvittaessa: se onnistuu muun muassa laskemalla näytön kirkkautta ja käyttämällä Wi-Fi-yhteyttä mobiiliverkkoyhteyden sijaan.

Washington Postin tilasto älypuhelinten akunkestosta.

Washington Postin tilasto älypuhelinten akunkestosta.

Raportti: Akunkesto ei ole uusissa älypuhelimissa parantunut – eikä tilanne ole muuttumassa
Lähde: Mobiili.fi