Feb 122010
 


Pullapitko on perinteinen leivonnainen ja herkku, jonka suosio säilyy vuodesta toiseen. Pullataikina on helppo valmistaa, ja pullataikinasta voi kehitellä monta uutta reseptiä. Pullapitkon reseptejä on joka makuun.

Se, miksi pullapitkon suosio säilyy, johtuu paljolti siitä, että pullapitko on moniin muihin leivonnaisiin verrattuna terveellinen leivonnainen, ja pullataikinan voi myös valmistaa tavallista terveellisemmin. Pullapitko on lapsiperheen suosikki, koska siitä riittää syötävää. Pullapitko on myös edullinen leivonnainen.

Jos sinulta on unohtunut pullataikinan resepti, Myllyn Paras -reseptisivulta löytyy pullataikinan perusresepti ja helpot leivontaohjeet. Pullapitkon taikinan ainekset ovat maito, hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Jos olet allerginen tai noudatat erityisruokavaliota, voit korvata joitakin pullataikinan aineksia itsellesi sopivalla tavalla. Esimerkiksi kananmunan voi jättää pullataikinasta kokonaan pois ja käyttää voiteluun vesi-siirappiseosta tai sulatettua rasvaa. Yhden kananmunan voi korvata esimerkiksi käyttämällä 1 dl kasvis- tai hedelmäsosetta. Voit myös käyttää pullataikinaan kananmunan sijaan 2 rkl soijajauhoa, maitojauhe-vesiseosta tai kananmunankorviketta.

Pullapitkon letitys tuottaa monelle ongelmia. Minulle äitini ja mummoni aikoinaan näyttivät, kuinka pullapitkon letitys sujuu. Pullapitkon letitysohje ja kuvat löytyvät myös tuolta samaiselta Myllyn Paras pullataikinan reseptisivulta PDF-tiedostona.

Pullapitkon reseptit ovat suosittuja ja niitä on monenlaisia. Tässä yksi Kotikokki.net -sivuston resepti Pitkopulla, jonka ohjeesta löytyy myös pullapitkon tuorejuustotäyte, jossa on appelsiinimarmeladia.

Perinteinen mummon pullapitko on suosikkini, mutta myös uusia pullapitkon reseptejä on aina kiva kokeilla.