May 052018
 
iPhone X:n näyttö kattaa etupuolen lähes täysin lukuun ottamatta yläreunan lovea.

iPhone X:n näyttö kattaa etupuolen lähes täysin lukuun ottamatta yläreunan lovea.

Syystä tai toisesta Applen julkistettua viime syksynä iPhone X:nsä, ovat loven etupuolen muuten laajasti kattavan näytön yläreunassa sisältävät älypuhelimet yleistyneet nopeasti.

LG G7 ThinQ lovi esillä ja mustalla palkilla piilotettuna.

LG G7 ThinQ lovi esillä ja mustalla palkilla piilotettuna.

Applen iPhone X ei ollut ensimmäinen älypuhelin lovinäytöllä, mutta selvänä suunnannäyttäjänä se näyttää asiassa toimineen. Sittemmin omat lovinäytöllä varustetut puhelimensa esitelleiden Huawein ja LG:n johtajat ovat kommentoineet kuitenkin keksineensä lovinäytön jo vuosia ennen iPhone X:ää.

Huawei-pomo Li Changzhun mukaan Huawei ajatteli lovinäyttöä jo 3-4 vuotta sitten. ”Me suunnittelimme lovidesignia ennen Applea”, kommentoi puolestaan LG:n mobiiliyksikön johtaja Hwang Jeong-hwan.

Huawei- ja LG-pomot puhuvat näin tietenkin, koska niitä syytetään nyt iPhone X:n kopioinnista.

Sitä, miten asiat ovat todellisuudessa menneinä vuosina edenneet, emme saa ikinä yksityiskohtaisesti tietää. Puheet lovinäytön suunnittelusta ennen iPhone X:ää ovat kuitenkin siinä mielessä turhia, että toki myös Apple on suunnitellut iPhone X:n lovinäyttöä jo vähintään useita vuosia sitten – Applen design-johtaja Jony Ivehan on myös puhunut Applen ajatuksena iPhonen kanssa alusta asti olleen koko etupuolen täyttämisen näytöllä sen tullessa mahdolliseksi.

Myös Huawei P20 Prossa asetuksista voi valita, haluaako näytön loven piilottaa yläreunan mustalla tilapalkilla.

Myös Huawei P20 Prossa asetuksista voi valita, haluaako näytön loven piilottaa yläreunan mustalla tilapalkilla.

Se kuka kopioi ja ketä jäänee ikuisesti mysteeriksi, mutta selvää on, että myös Applen kilpailijoilla on jo pitkään ennen iPhone X:n esittelyä tiedetty Applen mahdollisista suunnitelmista lovinäyttöjen suhteen. Siinä milloin jokin uusi asia, kuten nyt etupuolen laajemmin kattavat näytöt, yleistyy älypuhelimissa on ennemminkin lähinnä kyse teknologian kehittymisestä ja komponenttien tulosta saataville. Se tapahtuu usein silloin, kun joku suurempi toimija asiaan haluaa ensimmäisenä panostaa.

Melko varmasti voidaan sanoa, etteivät lovinäytöt olisi yleistyneet nyt nähdyn kaltaisella voimalla, jollei Apple olisi niihin päättänyt panostaa jo useita vuosia sitten. Myös Huawei-pomo Li myöntää Applen esimerkin auttaneen. ”Me menetimme mahdollisuuden (olla edelläkävijä) lovidesignin kanssa”, kommentoi Li. ”Olimme liian konservatiivisia ja varovaisia.” Loppujen lopuksi Applen siirtyminen kohti uutta veti mukanaan muutkin. ”Loven käyttäminen oli rohkeutta” Applelta Lin mukaan.

Lovinäytöt ovat jo yleistyneet vauhdilla, mutta sen sijaan iPhone X:n lovesta löytyvää 3D-kasvojentunnistukseen pystyvää kamerajärjestelmää ei löydy vielä yhdestäkään muusta älypuhelimesta markkinoilla. Jos on lovinäyttöjen osalta epäilyksiä edelläkävijyydestä, niin edistyneemmän kasvojentunnistuksen osalta Applen etumatka on osoittautunut varsin selväksi.

LG ja Huawei sanovat keksineensä lovinäytön vuosia ennen iPhone X:ää – mutta niinhän teki myös Apple
Lähde: Mobiili.fi