Feb 192010
 

Kodin siivous voidaan toteuttaa monella tavalla, mutta itse kiinnitän erityistä huomiota siihen, että kodin siivous pitäisi kurissa allergiaoireet. Perheessämme ei ole vaikeaa pölyallergiaa, mutta lievä pölyallergia ja siitepölyallergia vaikuttavat kodin siivoukseen, ja allergiaoireita kannattaa helpottaa oikeilla siivoustavoilla.

Allergiakodin siivous ei ole vaikeaa, mutta sellaisissa kodeissa, joissa perheenjäsenillä on vaikeita allergiaoireita, koti joudutaan siivoamaan usein. Meidän perheessämme varsinainen kodin siivous toteutetaan noin kerran viikossa, mutta pölyjä tulee toisinaan pyyhittyä useamminkin.

Ennen kodin siivousta kannattaa kiinnittää huomiota niihin asioihin, jotka siivouksesta huolimatta lisäävät allergiaoireita. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi tupakointi, huonekasvit tai lemmikkieläimet.

Kodin siivous on suositeltavaa tehdä kerran viikossa. Jotkut siivoavat kotinsa useamminkin, mutta joillekin myös liika siivoaminen voi aiheuttaa allergiaoireita tai sairastumista.

Pöly poistetaan lattialta ja muilta pinnoilta pyyhkimällä käyttäen pyyhkimiseen mieluiten nihkeää mikrokuituliinaa. Itse käytän siivoukseen usein juuri mikrokuituliinaa. Olen herkkä voimakkaille hajuille ja tuoksuille; siksi välttelen kemikaalien käyttöä enkä ole kemikaaleja kodissani tarvinnut kuin vain kylpyhuoneen ja WC:n puhdistamisessa. Kun käytän puhdistusaineita, yritän puhdistaa lian saippualla tai laimennetulla astianpesuaineella ja tavallisesti onnistunkin poistamaan lian ilman voimakkaita kemikaaleja.

Kemikaalien lisäksi myös veden liian runsasta käyttöä kodin siivouksessa on syytä välttää varsinkin allergiakodissa.

Kodin siivoukseen kuuluu myös tehokas ja perusteellinen huoneiston tuulettaminen.

Kodin tavarat kannattaa mahdollisuuksien mukaan säilyttää pölyltä suojassa ja mahdollisimman vähän pölyä keräävät huonekalut sellaisessa järjestyksessä, että koti on helposti siivottavissa. Mattojen materiaali tai koti ilman mattoja ovat myös tärkeitä asioita allergiakodissa.

Siitepölyn ja muun pölyn tulemista ulkoa sisätiloihin voidaan osittain estää tuloilma- ja ikkunasuodattimien avulla.

Kodin siivous allergiakodissa sujuu parhaiten, kun käyttää pölyä sitovia siivousmenetelmiä. Nihkeäpyyhintä ja mikrokuituliinat on paras vaihtoehto, mutta pölynimuria tarvitaan varsinkin kodintekniikan pitämiseen pölyttömänä. Allergiselle paras pölynimuri on joko keskuspölynimuri tai tehokkaalla poistoilmansuodattimella (HEPA) varustettu pölynimuri.

Allergia- ja Astmaliitto kertoo nettisivustollaan pölynimurit, joilla on allergiatunnus. Itselläni on Electrolux-pölynimuri, jossa on pestävä HEPA-suodatin.