Feb 282010
 


Tavallisesti kissa ja auto eivät ole paras mahdollinen yhdistelmä varsinkaan silloin, kun on kyseessä kissan kuljetus kotoa jonnekin kauas. Jotkut kissat pelkäävät autossa niin paljon, että matkanteosta ei tule mitään.

Siskollani oli Santeri-kissa, joka rakasti autossa matkustamista. Siskoni opetti kissansa jo pennusta lähtien matkustamaan autossa. Muistan, kuinka matkustin siskoni autossa niin, että minä ja Santeri-kissa istuimme vierekkäin takapenkillä. Santeri oli autoileva kissa, joka rakasti autossa matkustamista niin paljon, ettei ollut missään niin levollinen kuin autossa.

Kun isämme muutti maalle, siskoni antoi kissansa isällemme, koska tiesi, että kissa viihtyisi maalla. Niin kävikin. Kissa ja auto pysyivät myös edelleen hyvinä ystävinä. Santeri-kissa matkusti isäni mukana autossa aina kun se vain oli mahdollista. Hassuinta oli se, että koira jäi aina kotiin, ja kissa lähti kauppareissullekin autoon mukaan.

Kerran lähdimme mieheni ja isäni kanssa hoitamaan autolla asioita. Kissaa ei sille matkalle voinut ottaa mukaan. Isäni istui auton rattiin ja mieheni etupenkille hänen viereensä. Santeri löytyi piilostaan heti, kun auton ääniä kuului. Kun itse avasin takaoven, Santeri-kissa hyppäsi innoissaan omalle paikalleen auton takapenkille. Kun kissaa sitten ryhdyttiin ajamaan ulos autosta, se tappeli vastaan oikein kunnolla. Kun kissa sitten viimein saatiin ulos autosta, se suuttui oikein kunnolla. Isäni kertoi, että Santeri-kissa oli murjottanut tapauksen vuoksi monta päivää.

Santeri oli monessa mielessä niin merkillinen kissa, että kaipaan Santeria usein. Santeri on aivan varmasti päässyt kuolemansa jälkeen johonkin kissaparatiisiin, jossa toivottavasti on autoja, joiden kyytiin Santeri pääsee niin usein kuin haluaa.

Monilla on vaikeuksia kissan kuljettamisessa autolla esimerkiksi mökille. Kissat kaipaavatkin usein totuttelua matkustamiseen. Kissaa kannattaa totuttaa autossa matkustamiseen pennusta lähtien. Kaikki kissat eivät viihdy autossa, vaikka kokeilisit mitä temppuja. Kissalle on silloin parasta hankkia hoitaja kotiin. Kissan voi myös viedä kissahoitolaan. Matkastressi on erityisen haitallista kissalle, jos kissasi on valmiiksi sairas tai heikkokuntoinen.

Usein kissan rauhoittelu auttaa matkajännitykseen. Rauhoittava tai matkapahoinvointia estävä lääkitys kissalle on myös mahdollinen, mutta lääkityksessä on omat riskinsä, koska kissat reagoivat lääkkeisiin yksilöllisesti. Keskustele kissan lääkkeistä tarvittaessa eläinlääkärin kanssa.

Pitkää automatkaa varten kissa täytyy pitää ilman ruokaa noin kuuden tunnin ajan. Jos kissalla on taipumusta matkapahoinvointiin, ei kissalle myöskään anneta vettä kahteen tuntiin ennen matkaa. Matkan jälkeen ruoka ja vesi on hyvä antaa kissalle välittömästi.

Rakas Santeri-kissamme ei matkustanut koskaan kuljetuslaatikossa tai -häkissä, mutta suositeltavaa on, että kissa on autossa kuljetuslaatikossa, koska kissaa on hyvä suojella matkan aikana, ettei kissa liikkuessaan aiheuta kolaria tai muita ongelmia itselleen tai muille matkustajille. Kuljetuslaatikon tulee olla riittävän tilava, varsinkin jos automatka on pitkä. Kissan pitäisi kyetä seisomaan ja kääntymään kuljetuslaatikossa. Pitkällä automatkalla kuljetuslaatikossa pitäisi olla myös pieni hiekkalaatikko.

Monet käyttävät kissalla autossa turvavyötä. Kissan turvavyöt, kantokorit, kissan kuljetuskassit ja lemmikin kuljetusboksit löydät esimerkiksi Lemmikkikauppa Zooplussan osastolta Kissan Kuljetus & Matkustus.

Minulle kissa ja auto tuovat mukavia muistoja Santeri-kissasta, josta kerron arkisia tositarinoita myöhemmin lisää.