Jan 112019
 

Huawei logo.

Puolan turvallisuuspalvelu on pidättänyt kiinalaisen Huawei-johtajan sekä lisäksi toisen puolalaisen miehen, joka on aiemmin työskennellyt korkeassa asemassa turvallisuuspalvelussa. Heitä epäillään Puolan vastaisesta vakoilusta Kiinan hyväksi.

Miehet pidätettiin tiistaina ja julkisuuteen tiedot ovat tulleet tänään perjantaina. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Associated Press.

Puolan viranomaiset suorittivat pidätysten ohella etsintöjä Huawein ja markkina-asemaltaan johtavan operaattorin Orangen toimipisteisiin. Pidätetty puolalainen mies on viime aikoina työskennellyt Orangella. Lisäksi tutkintaa suoritettiin myös molempien pidätettyjen miesten kodeissa.

Tapaus tulee Huawein kannalta todella huonoon aikaan. Vaikka pidätykset puolassa kytkevät yhteen Huawein ja epäilyt kiinalaisvakoilusta, ei tapaus kuitenkaan sinällään liity suoraan Huawein toimintaan. ”Tämä asia liittyy hänen toimiinsa, sillä ei ole mitään tekemistä yhtiön kanssa, jossa hän työskentelee”, kommentoi Puolan turvallisuuspalvelun edustaja uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvallat on lisännyt painetta Huaweita kohtaan viime aikoina. Yleisen yhdysvaltalaisnäkemyksen mukaan Huaweilla on läheinen suhde Kiinan valtion kanssa ja se aiheuttaa näin uhan Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle. Yhdysvallat ei ole kuitenkaan ikinä ainakaan julkisesti esittänyt minkäänlaisia todisteita epäilyille Huawein aiheuttamasta tietoturvariskistä tai toiminnasta Kiinan hallinnon ohjeiden mukaan.

Yhdysvallat on toiminut aktiivisesti kiinalaisia verkkolaitetoimittajia Huaweita ja ZTE:tä vastaan ja kehottanut liittolaismaitaan välttämään niiden teknologian käyttöönottoa. Yhdysvaltojen ja Taiwanin lisäksi Australia ja Uusi-Seelanti ovat jo sulkeneet Huawein ulos maiden 5G-verkkojen rakentamisesta. Lisäksi Japanissa on myös varoitettu Huawein kaltaisista korkean riskin toimittajista, eikä niitä enää hyväksytä valtion hankintoihin. Euroopassa tällaiseen linjaukseen on päätynyt myös Tšekki.

Myös Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa ainakin osa operaattoreista on jo päättänyt pidättäytyä Huawein laitteista 5G-verkkoinvestoinneissa. Saadakseen hyväksynnän Yhdysvalloissa T-Mobilen ja Sprintin yhdistymiselle saksalaisen Deutsche Telekomin ja japanilaisen SoftBankin on myös raportoitu lupautuneen lopettaa verkkohankinnat Huaweilta.

Tietoturvahuolien lisäksi Yhdysvallat on ollut Huawein kimpussa myös sen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden mahdollisesta rikkomisesta. Tähän liittyen Huawein talousjohtaja Meng Wanzhuo pidätettiin joulukuussa Kanadassa. Yhdysvaltalaisväitteiden mukaan Huawei on käynyt kauppaa epävirallisen Skycom-yrityksen kautta Iranin kanssa, ja näissä kaupoissa on siirtynyt mukana amerikkalaista teknologiaa, joka rikkoo Yhdysvaltojen Iranille asettamia pakotteita. Mengin on väitetty antaneen väärää tietoa Huawein ja Skycomin toiminnasta pankin kanssa asioidessaan.

Puolan turvallisuuspalvelun johtajan Maciej Wasikin mukaan tällä viikolla suoritettua pidätysoperaatiota oli suunniteltu pitkään ja huolella.

Mediatietojen mukaan pidätetty Huawei-johtaja on Weijing W., ja hän toimi myyntijohtajana Huaweille Puolassa. Aiemmin mies on työskennellyt Kiinan konsulaatissa. Pidätetyn puolalaisen miehen nimeksi on kerrottu puolestaan Piotr D.

Miehet eivät raportoidusti ole myöntäneet syyllisyyttään tai ole valmiita puhumaan asiassa. Miehiä voi uhata jopa 10 vuoden vankeustuomio, jos heidät lopulta todetaan syyllisiksi vakoiluun oikeudessa.

Huawei on kommentoinut asiaa toistaiseksi niukasti todeten vain olevansa tietoinen tilanteesta, ja tutkivansa sitä. ”Huawei noudattaa kaikkia sovellettavia lakeja ja määräyksiä kaikissa maissaan, joissa se toimii, ja edellytämme jokaisen työntekijämme noudattavan lakeja ja määräyksiä maissa joissa he toimivat”, Huawei tähdentää.

Päivitetty 18.20: Lisätty linkki Reutersiin ja sitaatti liittyen kiinalaismiehen toiminnan liittymättömyydestä Huaweihin.

Kiinalainen Huawei-johtaja ja puolalainen mies pidätetty Puolassa – epäillään vakoilusta Kiinan valtion hyväksi
Lähde: Mobiili.fi