Feb 112018
 

Samsung Galaxy A8 (vasemmalla) ja Samsung Galaxy Note8.

Samsungin tuore Galaxy A8 -malli saapui hiljattain Suomessa myyntiin 499 euron hintaan. Kyseessä on Samsungin keskiluokan eli A-sarjan malli, jossa on nyt myös aiemmin S- ja Note-sarjoista tuttua 18,5:9-kuvasuhdetta edustava näyttö, joskaan näyttö ei Galaxy A8:ssa kierry laitteen reunoille. Ennen laajempaa arvostelua katsastamme tarkemmin Galaxy A8:n kameran vertaillen sitä tuplasti kalliimpaan Galaxy Note8:aan.

Alla vertailua tarkasteltaessa kannattaa kannattaa pitää puhelinten hintaero mielessä.

Galaxy Note8 oli Samsungin ensimmäinen puhelin tuplakameralla. Galaxy A8:ssa on niin ikään tuplakamera, mutta se sijaitsee laitteen etupuolella. Näin ollen niin sanotut muotokuvat onnistuu Galaxy A8:lla etukameralla, kun taas Note8:lla takakameralla. Alla vielä kameroiden tärkeimmät tekniset tiedot listattuna.

Samsung Galaxy A8 

 • 16 megapikselin takakamera f/1,7-aukolla, automaattitarkennuksella ja LED-kuvausvalolla
  • Videokuvaus: 1080p, 30fps
 • 16 + 8 megapikselin etukamera f/1,9-aukoilla ja atuomaattitarkennuksella
  • Videokuvaus: 1080p, 30fps

Samsung Galaxy Note8

 • Takana kaksoiskamera 2x optisella zoomilla ja LED-kuvausvalolla
  • 12 megapikselin pääkamera tavallisella laajakulmalinssillä, f/1,7-aukolla, dual pixel -automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
  • 12 megapikselin toinen kamera telelinssillä, f/2,4-aukolla, automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
  • Videokuvaus: 2160p Ultra HD, 30fps / 1080p, 60fps
 • Edessä 8 megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja f/1,7-aukolla
  • Videokuvaus: 1440p QHD, 30fps

Teknisten tietojen valossa Samsungin ratkaisu jättää Galaxy A8 ilman Ultra HD -videotallennusta ja hidastusvideokuvausta vaikuttaa hieman oudolta. Monet saman hintaluokan älypuhelimet tukevat 4K Ultra HD -videotallennusta.

Puhelinten kamerasovellukset ovat lähes identtiset, joskin Galaxy A8:n sovelluksessa ei ole yhtä paljoa erilaisia kuvaustiloja. ”Reaaliaikainen tarkennus” Note8:lla on käytössä takakameroilla, kun taas A8:lla se on tarjolla etukameroilla. Samsung Galaxy A8 tarjoaa huomattavasti heikomman Pro-tilan kamerasovelluksessa. Note8:lla käyttäjä voi säätää valoarvoa, valkotasapainoa, tarkennusta, suljinaikaa sekä ISO-arvoa, kun Galaxy A8:lla käsin voi säätää vain valkotasapainoa, ISO-arvoa ja valoarvoa.

Samsungin kamerasovellus.

Samsung Galaxy A8:n kamerasovelluksen Pro-tila.

Samsung Galaxy Note8:n kamerasovelluksen Pro-tila.

Lähikuvia ottaessa Galaxy Note8:n takakamera tarkentaa huomattavasti A8:aa vikkelämmin. A8:lla sai välillä useampaankin kertaan yrittää tarkentaa ennen kuin tarkennus lopulta onnistui. Galaxy Note8:lla, kiitos kahden kameran todennäköisesti, tarkennus onnistui silmänräpäyksessä. Suuria eroja syntyi myös hämäräkuvissa, joissa Note8 suoriutui huomattavasti paremmin. Esimerkkikuvista näkee, että Note8:lla saa todella hämärässäkin vielä kelpo kuvan, kun taas A8:n kameralla otettu kuva on käyttökelvoton.

Alla vertailukuvia erilaisissa kuvaustilanteissa. Kaikki kuvat otettu automaattiasetuksilla. Kuvaparien ylempi kuva otettu Galaxy A8:lla ja alempi Galaxy Note8:lla. Kuvat voi klikata suuremmiksi.

Lähikuva ulkona

Kuva voimakkailla väreillä

Ulkokuva 2x zoomilla

Lähikuva

Sisällä otettu kuva hyödyntäen Note8:n reaaliaikaista tarkennusta

Hämäräkuva ilman salamavaloa

Hämäräkuva salamavalolla

Omakuva otettu ulkona hyödyntäen A8:n etukameroiden reaaliaikaista tarkennusta

Kamerat vastakkain: vertailussa Samsungin Galaxy A8 ja Galaxy Note8
Lähde: Mobiili.fi