Apr 032019
 

facebook logo

Facebook ei ole selvinnyt viime vuosista puhtain paperein käyttäjätietojen salaamisen osalta. Pelkästään tänä vuonna yhtiötä on syytetty salasanojen tallentamisesta selväkielisinä, turvatarkoitukseen annettujen puhelinnumeroiden väärinkäytöstä ja eri palveluissa kerättyjen käyttäjätietojen luvattomasta yhdistämisestä. Kun mukaan lisätään viime vuoden Cambridge Analytica -skandaali ja kohu teini-ikäisten yksityistietojen ostamisesta mainostarkoituksiin, ei Mark Zuckerbergin visio Facebookista yksityistietojen turvasatamana näytä ainakaan toistaiseksi toteutuneen.

Viimeisessä tänään julki tulleessa paljastuksessa jopa 540 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot ovat olleet alttiina ulkopuolisten tahojen hyökkäyksille. Tietoturvayhtiö UpGuardin tekemässä paljastuksessa käyttäjätietojen on kerrottu olleen kolmannen osapuolen sovelluskehittäjien keräämiä ja tiedot on tallennettu Amazonin julkiselle serverille. Facebook on sulkenut serverit sen jälkeen, kun Bloomberg kertoi yhtiölle tilanteesta, mutta muiden vastaavien tietokantojen paljastuminen ei ole mahdotonta. UpGuardin mukaan Amazonin servereiltä löytyy tällä hetkellä noin 100 000 julkista tietokantaa, joten muiden käyttäjätietoja sisältävien tietokantojen löytyminen ei olisi yllätys.

Facebookilla on varsinkin aikaisemmin ollut vapaamielinen käytäntö käyttäjädatan jakamisesta kolmannen osapuolen sovelluskehittäjille ja vasta viime aikoina yhtiö on tiukentanut käytäntöjään. Lukuisten tietoturvakohujen lisäksi yhtenä syynä tiukempaan linjaan lienee yhä henkilökohtaisempien tietojen liikkuminen mobiililaitteissa. Esimerkiksi helmikuussa otsikoihin nousivat terveyssovellukset, jotka keräsivät käyttäjien terveystietoja ja lähettivät tiedot Facebookiin.

Viime vuosina mobiililaitteet ovat keränneet käyttäjistä yhä henkilökohtaisempia tietoja. Näihin lukeutuvat muun muassa älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden keräämät terveystiedot.

Jopa 540 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja oli alttiina paljastumiselle – syypäänä ulkopuolinen sovelluskehittäjä
Lähde: Mobiili.fi