Apr 162019
 

Apple vs. Qualcomm.Apple ja mobiilialan keskeinen piirikehittäjä Qualcomm ovat tehneet sopimuksen ja lopettaneet kaikki yhtiöiden väliset oikeustoimet maailmanlaajuisesti.

Jättimäisenä yllätyksenä tullut sopu syntyi samana päivänä, kun yhtiöiden välisen oikeustaiston yhden merkittävimmistä oikeusjutuista käsittely käynnistyi San Diegossa, Yhdysvalloissa.

Apple on julkaissut asiasta vasta lyhyen tiedotteen. Osana sopimusta Apple suorittaa maksun Qualcommille. Summaa ei ole kerrottu. Oikeustoimien lopettamisen lisäksi Apple ja Qualcomm ovat solmineet kuusivuotisen patenttien lisensointisopimuksen, joka on voimassa 1. huhtikuuta 2019 alkaen, ja jossa on kahden vuoden jatko-optio.

Lisäksi sopimukseen kuuluu myös monivuotinen piirien toimitussopimus.

Applen ei odotettu taipuvan sopuun Qualcommin kanssa, vaan kaikki raportit tähän asti ovat kertoneet ennemmin Applen halusta katsoa asia loppuun asti.

Ilmoitus kirittikin Qualcommin osakkeen pörssissä yli 20 prosentin nousuun. Sovulla on mitä todennäköisimmin erittäin merkittävä vaikutus Qualcommin talouteen. Kyse on joka tapauksessa miljardeista dollareista: vuosina 2010-2016 Apple maksoi Qualcommille modeemipiireistä yli 16 miljardia dollaria ja lisäksi yli 7 miljardia patenttilisenssimaksuina. Applen kurssiin sovulla ei ollut suurta vaikutusta.

Toistaiseksi saatujen tietojen valossa ei ole vielä selvää, miksi Apple on nyt sopuun taipunut. Yksi mahdollinen syy voi löytyä 5G-modeemipiireistä. Applen kumppanin Intelin kehitystyön on raportoitu jääneen aikataulusta jälkeen, ja asettaneen vaaraan 5G-verkkoja tukevan iPhonen myyntiintulon edes ensi vuonna 2020. Sopu ja yhteistyö Qualcommin kanssa tarjoaisi Applelle väylän tuoda 5G-iPhone markkinoille aiemmin.

Qualcommin ja Applen välillä oli käynnissä maailmanlaajuinen oikeustaisto. Apple ei ole pitänyt Qualcommin tapaa kytkeä yhteen piiritoimitukset ja patenttien lisensointi yhteen lainmukaisena, ja haluaisi lisäksi maksaa Qualcommin patenteista ennemmin kiinteän lisenssimaksun laitteen hintaan perustuvan sijaan. Kiinteän lisenssimaksun käytäntö suosisi korkeahintaisia tuotteita myyvää Applea edullisempia laitteita myyvien valmistajien kustannuksella.

Apple keskeytti lisenssimaksunsa Qualcommille sen jälkeen, kun Qualcomm ensin lopetti osittaiset maksujen palautukset Applelle tämän osallistuttua kommentoimalla kilpailuviranomaisen tutkintaan Qualcommia vastaan.

Apple on viime vuosina siirtynyt iPhoneissaan Intelin modeemipiireihin eikä käytä enää Qualcommin piirejä lainkaan uusimmissa iPhone XR, XS ja XS Max -malleissaan.

Qualcomm on pyrkinyt lisäämään painetta Applea kohtaan patenttiloukkausväitteillä eri suunnilla. Toistaiseksi Saksassa oikeuden päätös on johtanut iPhone 7 ja iPhone 8 -mallien myynnin päättymiseen Applen omissa kanavissa eli myymälöissä ja verkkokaupassa Saksassa. Apple on sittemmin tuonut mallit uudelleen myyntiin Qualcommin modeemipiirillä varustettuna. Lisäksi Kiinassa iPhoneja tuomittiin myös myyntikieltoon, mutta sen toimeenpanon uhan Apple näyttää ratkaisseen vain pienellä ohjelmistopäivityksellä.

Nyt sopu Applen ja Qualcommin välillä siirtää historiaan myös patenttioikeudenkäynnit.

Jättiyllätys: Apple ja Qualcomm sopimukseen – lopettavat kaikki oikeustoimet
Lähde: Mobiili.fi