Oct 082017
 

Google Pixel 2 XL ja Pixel 2.

Jo pidemmän aikaa uusissa älypuhelimissa on ollut mahdollisuus asettaa ”älä häiritse” -tila päälle esimerkiksi yön ajaksi. Nyt Google ja Apple ovat kuitenkin laajentamassa ominaisuutta myös autolla ajamiseen, jota kautta yritysten on tarkoitus parantaa tieturvallisuutta.

Yksinkertaistettuna ”älä häiritse” -tila käynnistyy päälle, kun puhelin havaitsee käyttäjän liikkuvan suurella nopeudella tai olevan yhdistettynä auton Bluetooth-järjestelmään. Tämän jälkeen puhelin ei hälytä sovellusten ilmoituksista tai näytä esimerkiksi saapuneita tekstiviestejä.

Lähtökohtaisesti järjestelmän heikkoutena on se, että kuljettajan itsensä lisäksi autossa voi olla matkustajia, jotka haluavat vastaanottaa puhelimen ilmoituksia. Lisäksi kiireellisissä tapauksissa puhelimen omistajan tavoittamattomuus saattaa nousta suuremmaksi ongelmaksi kuin järjestelyn tarjoamat hyödyt.

Apple pyrkii ratkaisemaan ongelmia automaattisilla vastauksilla, jotka kertovat esimerkiksi tekstiviestin lähettäjällä kuljettajan ajavan autoa. Halutessaan tekstiviestin lähettäjä voi lähettää uuden viestin kiireellinen-luokituksella, jonka jälkeen puhelin hälyttää viestistä kuljettajalle normaalisti.

Googlen tapauksessa ajossa käytettävä ”älä häiritse” -tila on piilotettuna ominaisuutena Pixel 2 ja Pixel 2 XL puhelimissa. Apple puolestaan on testannut vastaavaa ominaisuutta iOS11:n yhteydessä, joten kummallakin yrityksellä ominaisuuden testaus on vielä alkuvaiheissaan. Liikenneturvallisuuden kannalta kyse on kuitenkin tärkeästä kehityksestä, sillä suurin osa liikenneonnettomuukista johtuu kuljettajien huomion herpaantumisesta. Puhelimen käyttö ajon aikana on puolestaan yksi yleisimmistä syistä huomion herpaantumiseen.

Googlen ja Applen suunnitelma: puhelimet eivät jatkossa häiritse autoilijoita ajon aikana
Lähde: Mobiili.fi