May 112018
 

Euroopan Unionin uusi ja viimein tässä kuussa täytäntöön pantava tietosuoja-asetus on saanut useat tahot päivittämään ehtojaan. Niin tekee myös Google, joka on joutunut helpottamaan esimerkiksi omien haku- ja sijaintitietojen keruuseen puuttumista, uutisoi 9to5Google.

Google tallentaa käyttäjistään erinäistä informaatiota, mutta vastedes muun muassa omien haku-, selaus- ja YouTube-tietojen tarkasteleminen helpottuu huomattavasti. Tämän lisäksi käyttäjät voivat poistaa haluamiaan kohteita Googlen arkistoista tai niin halutessaan estää tietojenkeruun kokonaan. Kyseiset toimet ovat hakukonejätiltä välttämättömiä, jotta Euroopan Unionin uuden tietosuoja-asetuksen ehdot täyttyvät.

Itsestä kerättyjä tietoja pääsee tietokoneella tarkastelemaan oman Google-tilinsä tapahtumista, jotka löytyvät klikkaamalla auki oman tilinsä näytön oikeasta yläkulmasta Googlen hakukoneen ollessa auki. Alaspäin rullaamalla pääsee käsiksi Omat tapahtumat -valikkoon, joka listaa muun muassa itsestä kerätyn hakuhistorian.

Valikko, jonka kautta voi poistaa kerättyjä tietoja tai estää niiden tallennuksen.

Haalittujen tietojen poistaminen ja tulevan keruun estäminen käyvät helposti Omat tapahtumat -sivun oikeasta ylälaidasta löytyvää kolmea pistettä ja Poista tapahtumia – tai Tapahtumien hallinta -valintaa klikkaamalla.

 

Halutessaan Googlea voi nyt estää keräämästä tietoja omaan selaushistoriaan, sijaintiin, laitetietoihin, äänitallennetietoihin tai YouTuben selaus- ja katseluhistoriaan liittyen.

Mikäli Googlen keräämiin tietoihin aikoo puuttua, on hyvä pitää mielessä, että tehdyt muutokset ovat käyttäjä- eivät laitekohtaisia. Näin ollen, jos esimerkiksi kotikoneella on useita käyttäjiä, on jokaisen tehtävä muutokset erikseen.

Google päivitti asetuksiaan – näin estät tietojen keruun omalta kohdaltasi
Lähde: Mobiili.fi