Oct 162018
 

Euroopan Unioni lätkäisi Googlelle jättimäiset 4,3 miljardin euron sakot, kun sen katsottiin hyödyntävän hallitsevaa markkina-asemaa väärin Android-käyttöjärjestelmänsä kanssa. Google on valittanut päätöksestä. Nyt Google kertoo blogissaan, kuinka se muuttaa käytäntöjään EU:n vaatimuksesta.

Komission mukaan yksityiskohtaisesti Google on rikkonut EU-kilpailulainsäädäntöä

  • vaatimalla valmistajia esiasentamaan Google-haun ja Googlen Chrome-selaimen ja vaatimaan Google-haun asettamista oletushakukoneeksi laitteissa, vaatimuksena tiettyjen Google-sovellusten lisensoimiseksi
  • estämällä valmistajia myymästä älylaitteita, joissa käytetään kilpailevaa Androidin lähdekoodiin perustuvaa käyttöjärjestelmää
  • antamalla taloudellisia etuja valmistajille ja operaattoreille sillä ehdolla, että ne yksinoikeudella esiasentavat Google-haun laitteisiinsa

Google on työskennellyt muutosten kanssa ja samalla kertonut EU-komissiolle asiasta.

Android-laitteissa on tähän mennessä ollut esiasennettuna aina Googlen Chrome-selain ja Google-haku. Näillä kahdella sovelluksella Google on rahoittanut paljon Androidin kehitystä ja sen pitämistä ilmaisena.

Jatkossa valmistajien ei kuitenkaan ole pakko esiasentaa näitä sovelluksia, mutta muiden palveluiden, kuten Google Playn tai YouTuben, käytöstä Google vaatii lisenssimaksuja. Näillä maksuilla Google pyrkii täyttämään Chrome-selaimen ja Google-haun menetettyjä tuloja.

Google antaa myös valmistajien käyttää epävirallisia versioita Androidista Euroopan talousalueella myytävissä puhelimissa. Aiemmin Google ei antanut palveluitaan käyttöön sellaisille laitteille, joissa oli epävirallinen Android-versio.

Google tulee myös tarjoamaan uusia sopimuksia valmistajille liittyen Google-haun ja Chrome-selaimen esiasentamiseen. Uudet sopimukset ja lisenssit tulevat voimaan 29. lokakuuta. Google kertoo työskentelevänsä valmistajien kanssa läheisesti uusiin sopimuksiin liittyen, jotta siirtymästä tulee mahdollisimman kivuton.

Google kertoi: näin Android-sopimuksia muutetaan EU:n vaatimuksesta
Lähde: Mobiili.fi