Apr 302010
 


Euroviisut 2010 esittäytyvät esikatseluvideoilla. Katsoin televisiosta Ylen Euroviisujen esikatselu 1 -ohjelman, jossa esiteltiin Oslon vuoden 2010 Eurovision laulukilpailun 13 ensimmäistä esikatseluvideota. Tässä lyhyet arvioni näistä videoista esiintymisjärjestyksessä:

1. Moldova: Esiintyjä Sunstroke Project & Olia Tira, sävellys Run Away


Solisti Olia Tira on mielenkiintoinen tuttavuus. Solistin ja Sunstroke Projectin yhteistyö toimi erittäin hyvin. Run Away -sävellyksessä oli yllättäviä osia, joihin ihastuin. Jos live-esiintyminen semifinaalissa toimii yhtä hyvin kuin videolla, Moldova pääsee semifinaalista finaaliin ja sillä on hyvät mahdollisuudet menestyä kilpailussa.

2. Venäjä: Esiintyjä Peter Nalitch & Friends, sävellys Lost And Forgotten


Kun kuulin Venäjän edustussävelmän netistä ensimmäisen kerran, en uskonut valintaa todeksi. Laulajalla on kaunis ääni, mutta esitys kokonaisuutena ei mielestäni sovi Euroviisuihin. Olen venäläisen musiikin vannoutunut fani ja tunnen venäläisen viihdemusiikin taitajat. Venäjällä olisi ollut eväitä lähettää kilpailuun vähintään viiden sadan huippuartistin joukosta joku kokeneempi ja taitavampi esiintyjä. Onnea silti kilpailuun Venäjä!

3. Viro: Esiintyjä Malcolm Lincoln, sävellys Siren


Viron sävellys on mielenkiintoinen ja persoonallinen. Kammottavan huono video häiritsi keskittymistä kuunteluun. Täytyykin pelkästään kuunnella seuraavalla kerralla.

4. Slovakia: Esiintyjä Kristiná Peláková
, sävellys Horehronie


Kaunis laulaja, kaunis ääni ja kaunis laulu. Olisin kaivannut laulun taustoihin yksinkertaisempaa ja vähemmän meluisaa otetta.

5. Suomi: Esiintyjä Kuunkuiskaajat, sävellys Työlki Ellää


Värttinästä tutut Susan Aho ja Johanna Virtanen (kuvassa yllä) osaavat esiintyä eloisasti. Esitys on iloinen ja vapautunut. Jos Euroviisuissa tänä vuonna suositaan kansanmusiikkia, Kuunkuiskaajat pääsee finaaliin ja sillä on mahdollisuudet menestykseen. Tavallisesti kyllä käy niin, että sama musiikkityyli ei pure äänestäjiin peräkkäisinä vuosina, mutta toivon menestystä Kuunkuiskaajille Rybakista huolimatta, koska Kuunkuiskaajien esitys on raikas, ja laulun rytmi vie mukanaan.

6. Latvia: Esiintyjä Aisha
, sävellys What For?


Aisha on juuri sellainen artisti, jollainen olisi kiva saada Suomeenkin. Latvian edustajassa on persoonaa, tyyliä ja taitoa. Tämä Jumala-aiheinen sanoitus ei ole minulle läheinen, mutta uskon tekstin vetoavan moneen kuulijaan. Sävellys on hieno, ja Aishan ääni on upea. Uskon ja toivon Aishan menestyvän kilpailussa. Latvian kilpailukappale on mielestäni Euroviisujen esikatselu 1:n toiseksi paras esitys.

7. Serbia: Esiintyjä Milan Stanković
, sävellys Ovo Je Balkan

Hauskan näköinen artisti. Rytmillisesti kiva laulu. Jotain jäi kuitenkin uupumaan, mutta Serbian esitys saattaa toimia livenä hyvinkin.

8. – 11. Bosnia-Hertsegovina, Puola, Belgia, Malta

Näiden maiden kilpailijoiden esitykset olivat tylsän tasapaksuja.

12. Albania: Esiintyjä Juliana Pasha
, sävellys It’s All About You


Albanian euroviisu on ensimmäisen esikatselun paras video. Jos laulaja on yhtä hyvä livenä kuin videolla, tämä laulu saattaa vaikka voittaa Oslon Euroviisut. Albanian euroviisussa on tarttuva rytmi. Kiehtovat rytmivaihdokset vievät mukanaan. Tanssin ja laulan täysillä Albanian euroviisua ja rakastuin siihen ensikuulemalta.

13. Kreikka: Esiintyjä Giorgos Alkaios & Friends
, sävellys OPA


Onnennumeroni on 13, mutta Kreikka tarvitsee kilpailussa menestyäkseen muutakin kuin onnea. Vaikka Kreikan esiintyjä on kokenut ja suosittu, minulle Kreikan edustajan esiintyminen oli pettymys. Kreikan euroviisut ovat lapsesta saakka olleet vuosittain suosikkieni joukossa, mutta tämä laulu toimi ainoastaan taustaryhmän ja rytmin osalta. Solistissa ei ollut energiaa.

Kilpailukappaleiden säveltäjät, sanoittajat ja tietysti itse videot löydät Ylen Euroviisut-sivustolta.