Apr 262016
 
Applen toimitusjohtaja Tim Cook

Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Apple toimitti odotetusti alkuvuonna tammi-maaliskuussa ensimmäistä kertaa historiassa vähemmän iPhoneja verrattuna vuodentakaiseen ajankohtaan. Tämän myötä Applen liikevaihto myös laski ensi kertaa vuodentakaisesta sitten vuoden 2003.

iPhone-toimitukset olivat nyt 51,2 miljoonaa kappaletta, kun viime alkuvuodesta Apple toimitti 61,2 miljoonaa iPhonea.

iPhone-toimitusten lasku oli ennalta tiedossa, sillä käytännössä Apple paljasti sen jo kolmisen kuukautta sitten antaessaan vuoden 2015 lopun numeroistaan kertoessaan ohjeistuksensa alkuvuodelle.

Apple on pitkälti iPhone-yhtiö, sillä niiden liikevaihto vastaa noin kahta kolmasosaa yhtiön koko liiketoiminnasta. Näin iPhone-toimitusten lasku tarkoitti myös Applen liikevaihdon ja tuloksen jäämistä vuodentakaisesta. Applen liikevaihto nyt alkuvonna oli 50,6 miljardia dollaria ja nettotulosta se teki 10,5 miljardia. Vastaavat luvut vuoden takaa olivat 58 miljardia ja 13,6 miljardia. Applen bruttomarginaali laski 40,8 prosentista 39,4 prosenttiin.

Aiempaa suurinäyttöisempi iPhone 6 ja sen rinnalla nähty iPhone 6 Plus kiihdyttivät loppuvuodesta 2014 jälleen huomattavasti iPhonen myynnin kasvua ja avasivat patoutunutta kysyntää. iPhonen myynninkasvu on sittemmin hiipunut, mutta myynti on pysynyt edelleen reilusti korkeammalla tasolla kuin ennen iPhone 6:ta.

Myös iPadien toimitukset jatkoivat edelleen laskuaan, joka on jatkunut jo parin vuoden ajan. Apple toimitti nyt 10,3 miljoonaa iPadia, kun vuosi sitten toimitukset olivat vielä 12,6 miljoonaa.

iPadien myynti kärsii laitteiden vähäisestä uudistumisesta ja näin uuteen päivittäjien vähäisyydestä, sekä myös puhelinten koon kasvusta ja tablettien jäämisestä kasvaneiden puhelinten ja keventyneiden läppäreiden väliin putoajaksi.

Maceja Apple toimitti 4 miljoonaa.

Apple ei totuttuun tapaan nytkään paljastanut Watch-kellonsa toimituslukuja. Watchin sisältävän Other Products -liikevaihdon Apple kertoi olleen 2,2 miljardia dollaria.

Valopilkku Applen nyt muuten negatiivisten tulosnumeroiden joukossa oli palveluiden 20 prosenttia 6,0 miljardiin kasvanut liikevaihto.

Kuluvalta neljännekseltä Apple odottaa miljardin dollarin 41-43 miljardin dollarin liikevaihtoa ja 37,5-38 prosentin bruttomarginaalia.

Päivitämme juttua vielä lisätiedoilla.

Applen tulos petti odotuksetkin – iPhone-toimitukset laskivat ensi kertaa ikinä
Lähde: Mobiili.fi