Apr 302019
 
Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Applen tulosjulkistus ja näkymät täyttivät markkinoiden odotukset ja osakekurssi lähti pörssin jälkikaupankäynnissä noin viiden prosentin nousuun.

Erityisesti Applen ohjeistus kuluvalle neljännekselle 52,5-54,5 miljardin dollarin liikevaihdosta oli kenties odotettua vahvempi. Viime vuoden huhti-kesäkuussa Apple ylsi 53,3 miljardiin dollariin, joten Applen liikevaihto saattaa palata kasvu-uralle jälleen tällä neljänneksellä.

Lisäksi Apple kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä pääoman palautusohjelmansa kasvattamisesta: omien osakkeiden takaisinostojen määrää kasvatetaan 75 miljardilla dollarilla ja vuosineljänneksittäin maksettavaa osinkoa Apple korotti 5 prosentilla.

Alkuvuonna tammi-maaliskuussa Apple keräsi 58,015 miljardia dollaria liikevaihtoa, 5,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Applen mukaan liikevaihdon laskusta kaksi prosenttiyksikköä johtui epäsuotuisista valuuttakurssien muutoksista. Liikevoittoa kertyi 13,415 miljardia dollaria (-15,6 %) ja nettotulosta viivan alle 11,561 miljardia dollaria (-16,3 %). Osakekohtainen tulos oli 2,46 dollaria (-9,9 %).

Myytyjen laitteiden määriä Apple ei enää nykyisin kerro. Apple lopetti iPhone-, iPad- ja Mac-toimitusmäärien raportoinnin edellisellä loka-joulukuun neljänneksellä, joka oli sen kuluvan tilikauden ensimmäinen neljännes.

iPhone-myynnin liikevaihto laski alkuvuonna 17 prosenttia vuotta aiemmasta ja oli 31,051 miljardia dollaria.

iPadien myynnistä liikevaihtoa kertyi alkuvuonna 4,872 miljardia dollaria 21,5 prosentin kasvulla. Mac-liikevaihto laski 4,5 prosenttia 5,513 miljardiin dollariin. Puettavat ja kodin laitteet sekä lisävarusteet toivat liikevaihtoa 5,129 miljardia dollaria, missä oli kasvua 30 prosenttia.

Applen palveluliikevaihdon kasvu jatkui ja liikevaihto tammi-maaliskuun vuosineljännekseltä ylsi jo 11,45 miljardiin dollariin 16 prosentin kasvulla. Jatkuvan luonteensa vuoksi palvelut tekevät uuden ennätyksen liikevaihdossa käytännössä joka neljännes. Palvelut toivat jo lähes viidenneksen, 19,7 prosenttia, Applen koko liikevaihdosta.

Tulosjulkistuksen jälkeisessä analyytikkopuhelussa Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi, että Apple-käyttäjillä on jo 390 miljoonaa tilausta Applen palveluihin tai App Storessa. Lisäksi Applen palveluista Apple Pay -maksujen määrä on vuodessa tuplaantunut.

Apple esitteli alkuvuonna useita uusia palveluja (Apple Arcade -pelipalvelu, Apple Card -luottokortti, Apple News+ -lehtitilauspalvelu Pohjois-Amerikassa, Apple TV+ -videotilauspalvelu), jotka pääosin ovat tulossa saataville vasta myöhemmin tämän vuoden aikana.

Lopetettuaan raportoinnin toimitetuista laitemääristä, Apple raportoi nykyään uutena tietona erikseen sen tuotteiden eli laitteiden ja toisaalta palvelujen bruttokatteen. Tuotteiden bruttokate alkuvuonna oli 31,2 prosenttia liikevaihdosta ja palveluiden 63,8 prosenttia. Bruttokate on käytännössä suoritteiden myyntihinta vähennettynä niiden suorilla valmistus- ja toimituskustannuksilla. Tuotteissa bruttokate laski vuotta aiemmasta 33,8 prosentista, eli Apple myy laitteitaan nyt aiempaa pienemmin kattein.

Maantieteellisesti tarkasteltuna Applen liikevaihto kasvoi 3,0 prosenttia Amerikoissa ja 1,1 prosenttia Japanissa. Liikevaihto laski 5,7 prosenttia Euroopassa, 21,5 prosenttia Kiinassa ja 8,6 prosenttia muualla Aasiassa. Myynnin kehitys Kiinassa oli edelleen siis heikkoa. Kiina oli heikko kohta jo myös loppuvuodesta.

”Maaliskuun neljänneksen tuloksemme osoittavat 1,4 miljardin aktiivisen laitteemme käytössä olevan kannan jatkuvaa vahvuutta, yllettyämme kaikkien aikojen ennätykseen Palveluissa, sekä vahvaa momentumia Puettavat, Koti ja Lisävarusteet -kategoriassa, joka ylsi uuteen maaliskuun neljänneksen ennätykseen”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook. ”Ylsimme vahvimpaan iPad-kasvuun kuuteen vuoteen, ja olemme innoissamme tuotekehitysputkessa olevista innovaativisista laitteista, ohjelmistoista ja palveluista. Odotamme, että voimme kertoa lisää kehittäjille ja asiakkaille Applen 30. vuotuisessa Worldwide Developers Conferencessa kesäkuussa.”

”Kehitimme 11,2 miljardin dollarin liiketoiminnan kassavirran maaliskuun neljänneksellä ja jatkoimme merkittävien investointien tekemistä kaikilla liiketoimintamme alueilla”, kommentoi Applen talousjohtaja Luca Maestri. ”Palautimme myös yli 27 miljardia dollaria osakkeenomistajille omien osakkeiden takaisinostoina sekä osinkoina. Perustuen luottamukseemme Applen tulevaisuuteen sekä osakkeessamme näkemäämme arvoon, hallituksemme on valtuuttanut 75 miljardin dollaria lisää omien osakkeiden takaisinostoja. Nostamme myös vuosineljänneksittäistä osinkoa seitsemättä kertaa alle seitsemän vuoden aikana.”

Applella oli raportointineljänneksen lopussa rahana ja arvopapereina kassassa 225,4 miljardia dollaria. Korollisilla veloilla vähennetty nettokassa oli 112,6 miljardia dollaria.

Applen tulos ja näkymät täyttivät markkinaodotukset – kasvattaa omien osakkeidensa takaisinostoja 75 miljardilla dollarilla
Lähde: Mobiili.fi