Apr 282019
 
iOS 12:n tuoma Ruutuaika voi johtaa puhelimen käytön vähentämiseen, kun eri sovelluksissa käytetty aika tuodaan selkeästi esille.

iOS 12:n tuoma Ruutuaika kertoo selvästi puhelimella tai tabletilla käytetyn ajan, ja voi näin auttaa vähentämään älylaitteen käyttöä.

Applen toiminta liittyen iPhonen käyttömäärää seuraavien ja esimerkiksi vanhemmille lasten puhelinkäytön rajoittamiseen tarkoitettujen sovellusten alasajoon on noussut jälleen tapetille.

Apple esitteli oman Ruutuaika-toimintansa viime syksynä osana iOS 12 -käyttöjärjestelmäversiota ja sen jälkeen se on poistanut tai rajoittanut ulkopuolisten sovelluskehittäjien vastaavien sovellusten toimintaa. Asiasta raportin julkaisseen The New York Timesin mukaan viimeisen vuoden aikana Apple on rajoittanut tai estänyt kokonaan ainakin 11 sovelluksen toimintaa 17 suosituimmasta sovelluksesta tässä kategoriassa.

Venäläisen tietoturvayhtiön Kaspersky Labin valituksesta Applen toiminnasta Venäjän kilpailuviranomaisille kerrottiin jo aiemmin maaliskuussa.

Applen rajoittamaksi tai kokonaan App Storesta poistamaksi joutuneiden sovellusten kehittäjistä kaksi, Kidslox ja Qustodio, jättivät torstaina Applen toimista valituksen Euroopan komission kilpailuviranomaisille.

Applea syytetään oman toimintonsa epäreilusta suosimisesta ja sovelluskehittäjät nostavat myös esiin sen, ettei laitteita myyvällä Applella välttämättä ole parhaat intressit yrittää auttaa vähentämään sen laitteiden käyttöä.

Apple on puolestaan perustellut sovellusten rajoittamista tai poistamista yksityisyyden puolustamisella. Applen markkinointijohtajan Phil Schillerin MacRumors-sivuston lukijalle lähettämän sähköpostiviestin mukaan Applen poistamat sovellukset ovat rikkoneet Applen sääntöjä mitä tulee yrityksille mobiililaitteiden hallintaan tarkoitettujen MDM-järjestelmien hyödyntämiseen.

Apple ei toistaiseksi tarjoa sovelluskehittäjille rajapintoja monipuolisten iOS-laitteen käyttömääriä seuraavien sovellusten kehittämiseen. Applen sulkiessa yritysten laitehallintaan tarkoitettujen ominaisuuksien väärinkäytön, ei ulkopuolisille sovelluskehittäjille ole mahdollista kehittää käteviä sovelluksia laitteiden käytön määrän seurantaan tai vanhempien tarpeisiin hallita lasten puhelimen käyttöä – ainakaan toistaiseksi.

Applen Schiller nimittäin vihjaa, että jotakin uutta voi olla luvassa. ”Tulemme työskentelemään kehittäjien kanssa tarjotaksemme monia hyviä sovelluksia App Storessa näihin tarkoituksiin (vanhemmille lastensa laitteiden hallintaa), hyödyntäen teknologioita, jotka ovat turvallisia ja yksityisiä meille ja lapsille”, kommentoi Schiller.

Applen toiminta puhuttaa: Suosiiko omaa Ruutuaika-toimintoaan vai pitääkö vain huolta käyttäjien yksityisyydestä?
Lähde: Mobiili.fi