Nov 012018
 

Apple logoApplen heinä-syyskuun tulosjulkistus, erityisesti ohjeistus kuluvalle neljännekselle, petti markkinoiden odotukset. Applen osakekurssi lähti pörssin jälkikaupankäynnissä tuloksen julkistamisen jälkeen yli 5 prosentin laskuun.

Kuluvasta loka-joulukuun neljänneksestä Apple odottaa kuitenkin jälleen ennätyksellistä. Apple ohjeistaa 89-93 miljardin dollarin liikevaihtoa, kun viime vuoden viimeisen kolmen kuukauden aikana se ylsi 88,3 miljardiin dollariin. Markkinaodotukset oli kuitenkin viritetty vielä korkeammalle. Apple perusteli matalanpuoleista ohjeistusta muun muassa valuuttakurssimuutoksilla ja markkinoiden heikkoudella joillakin kehittyvillä markkinoilla, sekä lisäksi epävarmuudella sen uutuustuotteiden tuotannon riittävyydestä vastaamaan kysyntään.

Apple toimitti nyt heinä-syyskuussa 46,9 miljoonaa iPhonea, kun viime vuoden heinä-syyskuussa toimitukset ylsivät 46,7 miljoonaan. Uusista iPhone-malleista iPhone XS:n ja iPhone XS Maxin toimitukset alkoivat menneen neljänneksen aikana, hieman edullisemman iPhone XR:n vasta nyt lokakuussa. Keskimääräinen iPhonen myyntihinta heinä-syyskuussa nousi 793 dollariin ja iPhone-liikevaihto kasvoi nousseiden hintojen ansiosta 29 prosentilla 37,2 miljardiin dollariin, vaikka kappalemääräiset toimitukset pysyivät lähes ennallaan.

iPadeja Apple toimitti heinä-syyskuussa 9,7 miljoonaa, 6 prosenttia vähemmän verrattuna viime vuoden heinä-syyskuun 10,3 miljoonaan. Toimitettujen iPadien keskihintakin laski, ja liikevaihto iPadeista laski 15 prosenttia 4,1 miljardiin dollariin. Mac-toimitukset laskivat 5,4 miljoonasta 5,3 miljoonaan, mutta liikevaihto kasvoi 3 prosenttia 7,4 miljardiin dollariin.

Apple julkisti aiemmin tällä viikolla uudet 11 ja 12,9 tuuman iPad Prot sekä uuden MacBook Airin sekä Mac minin.

Mielenkiintoisesti Apple ilmoitti tulosjulkistuksen jälkeisessä analyytikkopuhelussa aikovansa jatkossa lopettaa iPhonen, iPadin ja Macin kappalemääräisten toimitusten raportoinnin. Muista merkittävistä älypuhelinvalmistajista Samsung ei ole raportoinut kappalemääriä lainkaan vuosiin, ja yksityisesti omistettu Huawei ei kerro järjestelmällisesti neljänneslukujaan lainkaan.

Applen palveluliikevaihto kasvoi edelleen vahvasti ja ylsi jo lähes 10 miljardiin dollariin vuosineljänneksessä (tarkka luku 9,981 miljardia dollaria). Palveluliikevaihto kasvoi 27 prosenttia, jos jätetään huomiotta vuoden takaisen vertailukauden kertaluonteinen 640 miljoonan tuottokirjaus.

Palveluliikevaihdossa merkittävin osa on Applen osuus App Store -ostoista. Applen mukaan App Storessa on tarjolla yli 30 000 tilauksia tarjoavaa sovellusta, ja näistä suurimman osuus on vain 0,3 prosenttia Applen koko palveluliikevaihdosta. Apple hallitsee yli 330 miljoonaa maksettua tilausta.

Applen Other Products -yksikön liikevaihto kasvoi 31 prosenttia reiluun 4,2 miljardiin dollariin. Tähän lasketaan muun muassa Apple Watch, AirPods, Beats-kuulokkeet, Apple TV, HomePod, lisävarusteet sekä muiden valmistajien laitteiden jälleenmyynti. Applen mukaan puettavien laitteiden liikevaihto kasvoi yli 50 prosentilla.

Applen liikevaihto kokonaisuutena heinä-syyskuussa kasvoi 20 prosenttia ja oli 62,9 miljardia dollaria, liikevoitto ylsi 23 prosentin kasvulla 16,1 miljardia dollariin ja nettotulos 32 prosentin kasvulla 14,1 miljardia dollariin, ja osakekohtainen tulos oli 2,91 dollaria, 41 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinä-syyskuussa. Applen bruttokate pysyi melko vakaana, ja oli heinä-syyskuussa 38,2 prosenttia.

”Olemme innoissamme raportoidessamme jälleen ennätyksiä rikkovan neljänneksen, joka täydentää upean tilikauden 2018, vuoden jonka aikana toimitimme 2. miljardin iOS-laitteemme, juhlimme App Storen 10-vuotispäivää ja saavutimme vahvimman liikevaihdon ja voitot Applen historiassa”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook. ”Kahden viimeisen kuukauden aikana olemme tuoneet asiakkaillemme huikeita edistysaskeleita iPhonen, Apple Watchin, iPadin ja Macin uusien versioiden myötä kuin myös neljän käyttöjärjestelmämme päivityksinä, ja siirrymme juhlasesonkiin vahvimmalla tuote- ja palvelumallistollamme ikinä.”

Applen liikevaihdon kasvu oli varsin tasaista ympäri maailman. Liikevaihto kasvoi Amerikoissa 19 prosenttia, Euroopassa 18 prosenttia, Kiinassa 16 prosenttia, Japanissa 34 prosenttia ja muualla Aasiassa 22 prosenttia.

Kassassa ja arvopapereina Applella oli rahoitusvaroja 237,1 miljardia dollaria neljänneksen lopussa. Nettokassa korollisten velkojen vähentämisen jälkeen oli 122,6 miljardia dollaria.

”Lopetimme ennätysvuoden parhaaseen syyskuun neljännekseemme ikinä, kasvaen kaksinumeroisin luvuin kaikilla maantieteellisillä segmenteillä. Ylsimme syyskuun neljänneksen ennätysliikevaihtoon iPhonessa ja puettavissa laitteissa ja kaikkien aikojen neljännesennätyksiin palveluissa ja Macissa”, kommentoi Applen talousjohtaja Luca Maestri. ”Keräsimme 19,5 miljardia dollaria kassavirtaa liiketoiminnasta ja palautimme 23 miljardia dollaria osakkeenomistajille osinkoina ja omien osakkeiden takaisinostoina syyskuun neljänneksellä, nostaen pääomanpalautukset tilikauden 2018 aikana lähes 90 miljardiin dollariin.”

Applen ohjeistus kuluvalle neljännekselle petti odotukset – toimitti 46,9 miljoonaa iPhonea heinä-syyskuussa
Lähde: Mobiili.fi