Feb 012018
 
Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Apple teki vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä, loka-joulukuussa, useita ennätyksiä – muun muassa iPhone-myynti arvolla mitattuna, liikevaihto kuin myös tulos olivat kaikki historian parhaita.

Apple toimitti loppuvuonna 77,3 miljoonaa iPhonea, mikä jäi kuitenkin kaikkien aikojen ennätyksestä.

Applen liikevaihto oli 88,3 miljardia dollaria (+13 %), ja löi näin analyytikoiden keskimääräisen 87,1 miljardin ennusteen. Analyytikot olivat odottaneet kuitenkin korkeampia 80,2 miljoonan iPhonen toimituksia. Apple raportoi 3,89 dollarin osakekohtaisen tuloksen, joka löi analyytikoiden 3,83 dollarin ennusteen.

Applen liikevoitto loppuvuodelta oli 26,3 miljardia dollaria (+12,5 %) ja nettotulos 20,1 miljardia dollaria (+12 %). Lisäksi kannattaa huomioida, että viime vuonna Applen loppuvuoden neljännes käsitti 14 viikkoa, tänä vuonna vain 13 viikkoa.

”Olemme innostuneita raportoidessamme suurimman neljänneksen Applen historiassa, laajalla kasvulla, joka sisälsi korkeimman liikevaihdon ikinä iPhone-mallistosta. iPhone X ylitti odotuksemme ja on ollut myydyin iPhonemme jokaisena viikkona sen toimitusten alettua marraskuussa”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook. ”Saavutimme myös merkittävän virstanpylvään aktiivisten laitteidemme määrän ylitettyä 1,3 miljardia tammikuussa. Tämä on 30 prosenttia kasvua vain kahdessa vuodessa, joka on todiste tuotteidemme suosiosta ja asiakkaidemme uskollisuudesta ja tyytyväisyydestä.”

Tänään raportoitu ennätystulos oli odotettu Applelta ja suurin mielenkiinto tulosjulkistuksessa kohdistuikin alkuvuoden näkymiin. iPhone X:n myynnin kestävyyttä on epäilty ja liikkeellä ollut monia raportteja merkittävistä tuotantoleikkauksista alkuvuoden aikana.

Kuluvalle neljänneksellä Apple ohjeistaa nyt 60-62 miljardin dollarin liikevaihtoa, kun analyytikko-odotukset olivat ennen tulosjulkistusta selvästi korkeammalla 67,1 miljardissa. Todellisuudessa Apple ylittänee jonkin verran ohjeistuksensa, joten ero analyytikoiden odotukseen ei lopulta jää yhtä suureksi.

iPhone X oli useamman vuoden odotettu suurempi uudistus iPhoneen. Sen kysyntä ylitti 3. marraskuuta tapahtuneen myyntiintulon jälkeen käytännössä koko loppuvuoden tarjonnan. Edellinen suuri hyppäys iPhone-myynnissä nähtiin iPhone 6:n ja iPhone 6 Plussan tuotua suuremmat näytöt. Nyt ennakko-odotuksissa oli samanlainen kasvupiikki, mutta Applen alkuvuoden ohjeistus kertoo heikommasta kehityksestä kovan alkusuosion jälkeen.

iPhonen keskimääräinen myyntihinta nousi ennätystasolle, 796 dollariin, aiempaa kalliimman iPhone X:n vetämänä. Apple teki iPhoneilla 61,6 miljardin dollarin liikevaihdon, joten ne vastasivat suoraan 70 prosenttia koko Applen liiketoiminnasta loppuvuonna. Vaikka kappalemääräinen myynti laski prosentin vuotta aiemmasta 78,4 miljoonasta, osittain tarjonnan jäädessä kysynnästä, nousi liikevaihto korkeamman keskimääräisen myyntihinnan vetämänä 13 prosenttia.

iPadeja Apple toimitti loppuvuonna 13,2 miljoonaa, joka jäi myös analyytikkoennusteista. Kappalemääräinen myynti nousi vain 1 prosentin, liikevaihto hieman enemmän, 6 prosenttia. Mac-tietokoneita Apple toimitti 5,1 miljoonaa, 5 prosenttia vuotta aiempaa vähemmän.

Applen palveluliikevaihto, käsittäen muun muassa App Storen sekä muut pilvipalvelut ja sisällöt, jatkoi jälleen tuttua kasvuaan, nyt nousua kertyi 18 prosenttia 8,47 miljardiin dollariin.

Apple ei paljasta raportoinnissaan edelleenkään Watch-kellojen myyntilukuja. Apple Watchin, Apple TV:n, AirPods-kuulokkeet, Beats-tuotteet, iPodit sekä Apple- ja muut lisävarusteet sisältävän Muut tuotteet -yksikön liikevaihto nousi kuitenkin vahvat 36 prosenttia vuotta aiemmasta jo 5,5 miljardiin dollariin eli yhteenlaskettuna lähes yhtä suureksi kuin 5,9 miljardin dollarin iPad-myynti.

Tulosjulkistuksen jälkeisessä analyytikkopuhelussa toimitusjohtaja Tim Cook totesi Apple Watchin kappalemääräisen myynnin ja liikevaihdon kasvaneen yli 50 prosenttia vuotta aiemmasta jo neljännellä peräkkäisellä vuosineljänneksellä. Lisäksi uusin Apple Watch Series 3 -mallisto myi nyt yli 100 prosenttia enemmän kuin Apple Watch Series 2 vuotta aiemmin. Talousjohtaja Luca Maestri puolestaan kertoi Applen puettavien laitteiden (Watch, AirPods, Beats) liikevaihdon nousseen yli 70 prosenttia.

Maantieteellisesti myyntiä tarkasteltaessa käänne Kiinassa parempaan päin sai jatkoa. Applen 13 prosentin kokonaisliikevaihdon kasvua nopeammin myynti kasvoi Japanissa (+26 %), muualla Aasiassa (+17 %) ja Euroopassa (+14 %). Kuitenkin myös Kiinan myynti nousi 11 prosenttia ja myynti Amerikoissa 10 prosenttia.

Kassassa ja sijoituksina Applella oli neljänneksen lopussa 285 miljardia dollaria ja korollisilla veloilla vähennetty nettokassa oli 163 miljardia dollaria.

”Kiitos loistavan operatiivisen ja liiketoiminnan suoriutumisen saavutimme kaikkien aikojen ennätyskannattavuuden neljänneksellä, osakekohtaisen tuloksen noustessa 16 prosenttia”, totesi Applen talousjohtaja Luca Maestri. ”Liiketoiminnan kassavirta oli erittäin vahva 28,3 miljardia dollaria, ja palautimme 14,5 miljardia dollaria sijoittajille osana pääoman palautusohjelmaamme.”

Apple tulee suorittamaan 38 miljardin veromaksun Yhdysvaltojen uuden verolainsäädännön myötä. Maestrin mukaan Apple aikoo jatkossa vähentää nettokassansa suunnilleen nollaan. Nykyinen 163 miljardin nettokassa voidaan käyttää merkittävän veromaksun jälkeen osinkoihin, osakkeiden takaisinostoihin sekä investointeihin. Käytännössä merkittävällä osalla Apple tulee mitä todennäköisimmin ostamaan takaisin omia osakkeitaan jakaen näin varoja osakkeenomistajilleen.

Applen ennätystulos löi odotukset mutta alkuvuoden näkymät pettivät – toimitti loppuvuonna 77,3 miljoonaa iPhonea
Lähde: Mobiili.fi