Sep 092018
 

Apple logoApple kertoi loppuviikosta Yhdysvaltojen ehdottamien 200 miljardin dollarin arvoista tuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin koskevien tullien vaikuttavan myös osaan sen tuotteista. Applen mukaan tullit tulisivat toteutuessaan nostamaan joidenkin sen tuotteiden hintoja Yhdysvalloissa.

Applen tärkeimmistä tuotteista iPhone ja iPad eivät kuuluisi vielä ehdotettujen tullien piiriin. Sen sijaan muun muassa Apple Watch -kellot, AirPods-kuulokkeet, Apple Pencil -kynät, HomePod-kaiuttimet, Mac mini -tietokone sekä latureita, adaptereita ja muita lisävarusteita altistuisi tullimaksuille. Lisäksi Apple voisi joutua maksamaan tulleja Yhdysvaltoihin tuotavista valmistus- ja tutkimuslaitteista.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, joka pääasiassa on lietsonut kauppasotaa Kiinan kanssa, kommentoi tuoreeltaan Applen ilmoitusta mahdollisesti nousevista hinnoista tullien takia Twitterissä lauantaina.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

”Applen hinnat voivat nousta Kiinalle mahdollisesti asettamiemme massiivisten tullien myötä – mutta on olemassa helppo ratkaisu, jossa olisi NOLLAverotus, ja itse asiassa verohelpotus. Tehkää tuotteenne Yhdysvalloissa Kiinan sijaan. Alkakaa rakentaa tehtaita nyt. Jännittävää!” twiittasi Trump.

Applen tuotteiden kokoonpanoa ei tehdä laajasti Yhdysvalloissa, mutta komponentteja Apple hankkii merkittävissä määrin myös Yhdysvalloista. Applen mukaan sen komponenttihankinnat yhdysvaltalaisilta toimittajilta olivat yli 50 miljardia dollaria viime vuonna. Lisäksi Apple oli Yhdysvaltojen suurin veronmaksaja.

Toistaiseksi Yhdysvallat on asettanut tulleja 50 miljardilla dollarille tuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin. Seuraavat 200 miljardin dollarin tuontia koskevat tullit ovat valmistelussa pitkällä. Ajoittain Trump on uhkaillut tullien asettamisella jopa aivan kaikelle tuonnille Kiinasta Yhdysvaltoihin. Siinä tapauksessa tulleille altistuisivat myös iPhonet ja iPadit.

Yleisöllä oli torstaihin asti aikaa kommentoida suunniteltuja tulleja Yhdysvaltojen hallinnolle. Kirjeessään Apple pyytää hallintoa vielä harkitsemaan muita keinoja Yhdysvaltojen etujen ajamiseksi kauppaa hidastavien ja tuotteiden hintojen nostamiseen johtavien tuontitullien sijaan.

Apple varoitti tuotteidensa hintojen voivan nousta Yhdysvaltojen Kiinan-tullien takia – Trumpilta suorasukainen ratkaisuehdotus: ”Valmistakaa tuotteenne Yhdysvalloissa”
Lähde: Mobiili.fi