Nov 102018
 

Apple + Amazon.

Apple ja verkkokauppajätti Amazon.com ovat solmineet sopimuksen, joka tuo Applen laitteet laajasti myyntiin Amazonin verkkokauppaan.

Apple-laitteet tulevat saataville jatkossa Amazonin itsensä kautta. Sopimus koskee Yhdysvaltojen ohella Espanjaa, Intiaa, Italiaa, Japania, Iso-Britanniaa, Ranskaa ja Saksaa. Amazonin valikoimiin tulevat myös uusimmat iPhone- ja iPad-laitteet sekä Apple Watch -älykello. Jatkossakaan Amazon ei kuitenkaan myy esimerkiksi Applen HomePod-kaiutinta, joka kilpailee sen omien Echo-älykaiutinten kanssa.

Tähän asti Apple-laitteita ovat Amazonin kautta myyneet monet itsenäiset jälleenmyyjät. Jatkossa laitteiden myynti uuden sopimuksen mukaan Amazonin markkinapaikan kautta mahdollista ainoastaan Applen hyväksymille jälleenmyyjille. Erityisen kova isku tämä on vanhojen laitteiden kunnostajille, joille Amazon on tähän asti toiminut merkittävänä myyntikanavana.

Motherboard-julkaisu kertoo esimerkiksi John Bumsteadista, joka on ostanut kierrätettyjä Apple-laitteita, kunnostanut ne ja myynyt eri kanavia pitkin, tähän asti tärkeimpänä Amazon. Perjantaina Bumstead sai hyytävän sähköpostiviestin Amazonilta.

”Olemassa olevat tuotteesi poistetaan pian Amazonin verkkokaupasta Yhdysvalloissa. Ota yhteyttä Appleen, jos haluat hakeutua valtuutetuksi jälleenmyyjäksi Amazonilla”, todettiin viestissä.

Mitä todennäköisimmin Apple ei tulisi hyväksymään Bumsteadia jälleenmyyjäkseen.

”Tämä on se, mitä jokainen Amazon-myyjä on odottanut pelolla”, Bumstead kommentoi Motherboardille. ”On satoja, ellei tuhansia pieniä yrityksiä, jotka tekevät korjauksia ja kunnostusta, ja ne tulevat kärsimään eniten.”

Jatkossa Bumsteadin pitää saada kunnostamansa laitteet kaupaksi muiden kanavien kautta. Yhdysvalloissa näitä voivat olla esimerkiksi eBay ja Craigslist.

Apple tavoittelee Amazon-sopimuksella laitteidensa myynnin ottamista tiukemmin omaan hallintaansa. Apple on pitkään pyrkinyt eri tavoin rajoittamaan laitteidensa huoltamista ja korjaamista ulkopuolisten, muiden kuin hyväksyttyjen ja valtuutettujen huoltoliikkeiden toimesta.

”Ajatus siitä, että on jälleenmyyjä joka voi solmia sopimuksen maailman kannattavimman yrityksen ja sulkea pois itsenäiset jälleenmyyjät on huolestuttavaa tulevaisuuden kaupankäynnin kannalta”, kommentoi korjausoppaita ja työkaluja tarjoavan iFixitin toimitusjohtaja Kyle Wiens. ”On tavallaan tyrmistyttävää ajatella, että brändi voi rajoittaa käytettyjen tuotteidensa myyntiä. Tämä on juuri sellaista kontrollia, jota Apple haluaa käyttää markkinapaikkaan.”

Muiden kuin Applen hyväksymien jälleenmyyjien Apple-laitteet katoavat myynnistä Amazonin kautta 4. tammikuuta.

Apple solmi Amazonin kanssa sopimuksen jälleenmyynnistä – rajoitukset kova isku monille monille kunnostajille ja jälleenmyyjille
Lähde: Mobiili.fi