Oct 202018
 
Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Viime viikkoina teknologiamaailmassa paljon huomiota on herättänyt Bloombergin raportti, joka kertoi kiinalaisten vakoilijoiden ujuttaneen vakoiluun käytetyn pienen lisäpiirin 30 yhdysvaltalaisyrityksen käyttämien palvelinten emolevyille. Mukana näiden yritysten joukossa olisivat Bloombergin mukaan myös Apple sekä Amazon.com, joka on suuri pilvipalvelujen tarjoaja muille yrityksille.

Bloombergin raportin mukaan yritykset, Apple ja Amazon.com mukaan lukien, viranomaistahot ja käytännössä kaikki muutkin asiaa kommentoineet ovat tyrmänneet Bloombergin raportin alusta. Bloomberg on kuitenkin seissyt raportointinsa takana hievahtamatta. Tilanne on täysin poikkeuksellinen.

Asia olisi jo pikku hiljaa painunut unholaan, mutta Applen toimitusjohtaja Tim Cook otti asiaan kärkkäästi kantaa BuzzFeed-julkaisun haastattelussa.

”Heidän jutussaan ei ole totuuden siementä mitä tulee Appleen”, kommentoi Cook BuzzFeedille. ”Heidän tulee tehdä oikein ja vetää juttunsa pois”, Cook vaatii.

”Olin mukana vastauksessamme tähän juttuun alusta asti”, kertoo Cook. ”Puhuin henkilökohtaisesti Bloombergin toimittajien kanssa, kuten myös Bruce Sewell, joka oli tuolloin (väitettyjen tapahtumien aikaan) lakiasiainjohtajamme. Kerroimme heille hyvin selvästi, ettei tätä tapahtunut ja vastasimme heidän kaikkiin kysymyksiinsä. Joka kerta, kun he nostivat asian esille meille, tarina muuttui ja joka kerta tutkimme emmekä löytäneet mitään.”

”Käänsimme yhtiön ylösalaisin. Sähköpostihaut, datakeskusten lokitiedot, taloustiedot, toimituslistat”, listaa Cook. ”Me tutkimme läpi yhtiön erittäin syvällä tavalla ja joka kerta tulimme samaan lopputulokseen: tätä ei tapahtunut. Tässä ei ole mitään totta.”

Bloombergin mukaan kiinalaisissa tehtaissa emolevyille ujutettiin pieni mikropiiri. Nämä päätyivät Super Micron myyminä yhdysvaltalaisiin konesaleihin. Kun palvelin sitten asennettiin ja otettiin käyttöön, muunsi lisätty piiri käyttöjärjestelmän ydintä niin, että se hyväksyi muutokset toiminnassa. Lisäksi piiri osasi ottaa yhteyttä hyökkääjien käyttämiin etäpalvelimiin ladatakseen lisää toimintaohjeita ja lisäkoodia.

Huolimatta Applen ja sen toimitusjohtaja Tim Cookin vaatimuksista perääntyä raportoiduista tiedoista, ei Bloomberg näin aio tehdä.

”Bloomberg Businessweekin tutkinta on tulosta yli vuoden raportoinnista, minkä aikana teimme yli 100 haastattelua”, Bloombergin edustaja kertoi BuzzFeedille. ”Seitsemäntoista erillistä lähdettä, mukaan lukien hallinnon virkamiehiä ja yhtiöiden sisäpiiriä, vahvistivat laitteiston manipuloinnin ja muita elementtejä hyökkäyksistä. Julkaisimme myös kolmen yhtiön täydet lausunnot, kuin myös lausunnon Kiinan ulkoministeriöltä. Pysymme tarinamme takana ja olemme luottavaisia raportointiimme ja lähteisiimme.”

Apple-pomolta poikkeuksellinen vaatimus – haluaa median vetävän takaisin raporttinsa kiinalaisten vakoilupiiristä Apple-palvelimilla: ”Ei ole totta”
Lähde: Mobiili.fi