Oct 292018
 

Apple on kertonut julkaisevansa uuden iOS 12.1 -ohjelmistopäivityksen iPhoneille ja iPadeille tiistain 30. lokakuuta aikana. Tavanomaisesti Applen päivitykset julkaistaan kello 10 Applen pääkonttorin aikaa eli nyt kello 19 Suomen aikaa. Apple järjestää tiistaina New Yorkissa myös iPad ja Mac -julkistustilaisuuden, joka alkaa kello 16 Suomen aikaa.

iOS 12.1 tulee tuomaan useita uudistuksia, joista osa myöhästyi iOS 12:sta, sekä korjauksia.

Yksi iOS 12:n osana alun perin kesäkuussa esitellyistä, vasta nyt iOS 12.1:ssä tulevista uusista ominaisuuksista on FaceTime-ryhmävideo- ja äänipuhelut. FaceTime-ryhmäpuheluja voi jatkossa puhua jopa 32 osallistujan kesken.

iOS 12.1 tuo FaceTime-ryhmäpuhelut.

iOS 12.1 tuo FaceTime-ryhmäpuhelut.

FaceTime-ryhmävideopuheluissa korostuu automaattisesti ja älykkäästi esimerkiksi parhaillaan puhuva henkilö. Lisäksi myös muidenkin osallistujien kuvien koko kasvaa aktiivisuuden, puheiden pituuden, äänenvoimakkuuden ja liikkeen perusteella. Halutessaan valitun osallistujan kuvan voi tuoda etualalle myös painalluksella. FaceTime-ryhmäpuhelut integroituvat myös iMessage-viestien kanssa, ja Viestit-sovelluksesta voi käynnistää helposti FaceTime-ryhmäpuhelun. FaceTime-puheluissa on mahdollista käyttää myös erilaisia efektejä – tarroja, kuvasuotimia tai Animoji- ja Memoji-hahmoja.

FaceTime-ryhmäpuheluissa on rajoituksia vanhemmissa laitteissa, joille iOS 12 ja pian 12.1 ovat muuten saatavilla. iPhoneista iPhone 5s, iPhone 6 ja iPhone 6 Plus tukevat FaceTime-ryhmäpuheluja vain äänipuheluina, ei videopuheluina. Lisäksi iPad mini 2, iPad mini 3 ja iPad Air eivät tue FaceTime-ryhmäpuheluja.

Kameran osalta iOS 12.1 mahdollistaa Muotokuva-tilassa kuvien syväterävyyden säätämisen Kamera-sovelluksessa jo kuvausvaiheessa ennen kuvan ottamista. Toistaiseksi säätäminen on ollut mahdollista vain jälkikäteen Kuvat-sovelluksen kautta.

Lisäksi iOS 12.1:n pitäisi tuoda korjaus iPhone XS -puhelinten myyntiintulon jälkeen esiin nousseeseen pehmeiden kuvien ongelmaan niiden etukameralla. Uusissa iPhoneissa selfie-kuvat ovat tallentuneet liian pehmeinä väärin toimineen Smart HDR -prosessoinnin seurauksena. Ongelman takia Smart HDR on valinnut pohjakuvaksi tarkan, lyhyen suljinajan kuvan sijaan ajoittain pidemmän suljinajan kuvan johtaen kuvan yksityiskohtien pehmenemiseen.

Lisäksi iOS 12.1 tulee tuomaan myös yli 70 uutta emojia. Uusien emojien joukossa on muun muassa uusia symboleita urheiluun, eläinmaailmaan ja matkailuun, mutta mukana on myös perinteisiä tunne-emojeja, joilla käyttäjät voivat ilmaista itseään. Mukana ovat muun muassa emojit punapäälle, harmaille hiuksille ja kiharille hiuksille, frisbeelle, lacrosse-mailalle ja skeittilaudalle, bagelille, kuppikakulle ja mangolle, sekä laamalle, itikalle ja joutsenelle. Lisäksi iPhone X -malleja muistutta emoji korvaa vanhan kotinäppäimellisen iPhonen.

iOS 12.1 tulee myös tuomaan maailmalla käytettäväksi uusien iPhone XR / XS / XS Max -mallien sisältämän digitaalisen eSIM-kortin. Suomea tämä ei kuitenkaan koske, koska suomalaisoperaattorit eivät vielä tue Applen eSIM-ratkaisua.

iOS 12.1:n lisäksi Applen odotetaan julkistavan ryhmä-FaceTimen ja uudet emojit tuovat päivitykset myös muille alustoilleen, kuten Macien macOS:lle ja Apple Watchin watchOS:lle.

Apple julkaisee iOS 12.1 -päivityksen nyt tiistaina – mukana ryhmä-FaceTime ja yli 70 uutta emojia
Lähde: Mobiili.fi