Jan 172018
 

Apple on kertonut jälleen panostuksistaan Yhdysvaltojen talouteen. Kenties tärkein uusi Applen paljastama numero on 38 miljardia dollaria, sen verran Applelle tulee maksettavaksi veroja Yhdysvaltojen uuden verolainsäädännön alla sen varojen kotiutuksesta kotimaahan.

Yhteensä Apple laskee vaikutuksensa Yhdysvaltojen talouteen 350 miljardiin dollariin seuraavien viiden vuoden aikana.

Mukaan 350 miljardin summaan on laskettu Applen käyttämä raha yhdysvaltalaisiin ostoihin tavarantoimittajilta ja alihankkijoilta tulevina viitenä vuotena – arvioidut 55 miljardia dollaria vuonna 2018 – sekä suunnitellut investoinnit, sijoitukset yhdysvaltalaiseen valmistukseen ja varojen kotiuttamisesta maksettava vero. Sen sijaan mukana eivät ole Applen jatkuvat veromaksut, työntekijöiden palkoista maksettavat verot tai Applen tuotteiden myyntitulot.

Tulevan viiden vuoden aikana Apple odottaa investointiensa Yhdysvalloissa olevan 30 miljardia dollaria ja luovansa 20 000 uutta työpaikkaa nykyisten 84 000 jatkoksi. Apple aikoo avata myös uuden toimistokampuksen uudessa sijainnissa, johon alkuvaiheessa tulee sijoittumaan Applen asiakkaita palvelevaa teknisen tuen henkilöstöä. Uuden toimipaikan sijainnin Apple lupaa paljastaa myöhemmin tänä vuonna.

30 miljardin investoinneista 10 miljardia tulee kohdistumaan datakeskuksiin. Applella on näitä keskuksia jo seitsemässä eri osavaltiossa.

Yhdysvaltalaiseen valmistukseen sijoittavan rahastonsa, käytännössä alihankkijoita rahoittamaan korvamerkityn rahamäärän, Apple kertoo nostavansa 1 miljardista 5 miljardiin dollariin. Toistaiseksi Apple on kertonut ”rahaston” tehneen panostuksia lasivalmistaja Corningiin ja infrapunalaserkomponentteja valmistavaan Finisariin.

Suuri merkitys on myös sovelluksilla. Applen mukaan iOS-sovellusekosysteemi on luonut Yhdysvaltoihin 1,6 miljoonaa työpaikkaa. Vuonna 2017 Apple maksoi yhdysvaltalaisille kehittäjille 5 miljardia dollaria sovellusten tuottoja.

Apple: 38 miljardin dollarin veromaksu varojen kotiutuksesta Yhdysvaltoihin
Lähde: Mobiili.fi