Jun 272016
 
Uusi kuva Freedom 251 -puhelimesta.

Freedom 251 sen jälkeen, kun valmistaja vielä ensiesittelyn jälkeen vaihtoi mainoskuvan uuteen.

Aiemmin tänä vuonna mobiilialalla hämmennystä herätti intialaisen Ringing Bellsin esittelemä Freedom 251 -puhelin, jonka mallinimi tulee sen hinnasta, 251 rupiaa eli vain reilut kolme euroa. Talven ja kevään aikana nähtiin erikoisia käänteitä, joiden ansiosta moni varmasti piti koko puhelinta jonkinaisteisena huijauksena tai valmistajan toiveajatteluna. Ilmeisesti laite on kuitenkin edelleen tulossa, sillä valmistajan mukaan toimitukset alkavat tällä viikolla.

Freedom 251:n suorastaan käsittämättömän alhainen myyntihinta aiheutti jo itsessään ihmetystä, mutta tapaus sai vielä myöhemmin erikoisempia käänteitä. Valmistaja vaihtoi hieman julkistuksen jälkeen verkkosivuillaan olleet kuvat laitteesta ja toimitti medialle testilaitteita, jotka paljastuivat todella huonosti naamioiduiksi Adcom Ikon 4 -puhelimiksi, eli noin 50 euron hintaisiksi iPhone-klooneiksi. Maaliskuun lopulla Intian parlamentin jäsen teki poliisille tutkintapyynnön ja syytti valmistajaa huijauksesta.

Nyt Ringing Bells on kertonut Indian Expressille, että Freedom 251:n toimitukset alkavat 30. kesäkuuta ja ensimmäisen erän koko on 200 000 laitetta. Yhtiön toimitusjohtaja myöntää, että tässä vaiheessa laitteilla tehdään vielä tappiota, mutta tarkoitus on kääntää myynti voitolliseksi riittävän suurilla myyntimäärillä. Tappiota kertyy aluksi noin 140 – 150 rupiaa eli vajaat kaksi euroa per puhelin.

Aiemmin halvimmat älypuhelimet Intiassa ovat maksaneet joitain kymmeniä euroja, mikä on kuitenkin liian kova hinta monille köyhille väestön osille. Hurjan halpa Freedom 251 tuo älypuhelimen yhä useamman saavutettavaksi, joskin vaarana tietysti on, että kovin heppoisella tai mahdollisesti epäluotettavalla tekniikalla varustettu laite saattaa tuottaa käyttäjilleen pettymyksen halvasta hinnasta huolimatta.

Freedom 251 koostuu muun muassa neljän tuuman ja 960 x 540 pikselin näytöstä, 1,3 gigahertsin neliydinsuorittimesta, yhden gigatavun RAM-muistista, kahdeksan gigatavun laajennettavasta tallennustilasta ja 1800 milliampeeritunnin akusta. Käyttöjärjestelmänä on Android 5.1 Lollipop.

Alle neljän euron älypuhelin elää yhä – toimitukset alkavat tällä viikolla
Lähde: Mobiili.fi